Ідеальна для зберігання: В Україні створили новий високоврожайний сорт картоплі "Містерія", який практично не проростає

Українські фахівці Інституту картоплярства створили новий сорт картоплі, який відрізняється високою врожайністю і не проростає при зберіганні 80 днів. Про це передали на сайті Національної академії аграрних наук України. Новинка отримала назву "Містерія", і цей сорт вже був внесений до державного реєстру, зазначають Патріоти України.

Як зазначив директор Інституту картоплярства НААН Микола Фурдига, картопля цього сорту смачна і розвариста, має фіолетове забарвлення шкірки та жовту м'якоть.

Науковці при створенні "Містерії" прагнули домогтися високої врожайності, як у сорту "Княгиня", але з ще кращими показниками.

І ось, в результаті, у новинки врожайність складає 80 тонн/га, вміст крохмалю 15,5-16%, а споживчі якості оцінюються у 8,4 бала.

Крім того, додав учений, якщо різноманітні сорти мають період фізіологічного спокою близько 40 днів, а потім після цього періоду картопля починає проростати, то у "Містерії" такий показник становить 80 днів, а якщо її зберігати при температурі 7-8 градусів, то вона не буде проростати перед посадкою.

"У такому випадку в картоплі вічка будуть напівзаглиблені, росточки не треба обрубувати, а цей сорт із року в рік дає сталі високі врожаї", - розповідає Фурдига.

Картоплю "Містерія" можна вирощувати як в піщаних, так і глинистих ґрунтах, вона ідеально підходить на двоурожайну культуру

"Крім того, сорт дуже смачний. Хоча він і новий, але господині його полюблять", - переконаний науковець.

Пізніше в НААН оновили публікацію і додали, що на численні прохання вирішили залишити контакти, за якими можна замовити картоплю в Інституті картоплярства Академії з можливістю доставки через "Нову Пошту": +38 045 774 15 33, +38 093 150 18 40 або iknaan.ukr@gmail.com


В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...