Є кілька вагомих причин: Експерти назвали умови для падіння курсу гривні восени

Повільний прогрес у проходженні першого перегляду програми з МВФ і отримання наступного траншу не буде сприяти поліпшенню настроїв іноземних інвесторів.

Зараз приводів для раптової девальвації восени 2020 року немає. Гривня може різко обвалитися у разі політичної кризи або чергового локдауна через коронавірус. Про це свідчать прогнози фінансових аналітиків, зазначають Патріоти України.

Експерти вважають, що у світлі наближення місцевих виборів в Україні влада навряд чи зацікавлена в потрясіннях економічного характеру, як, скажімо, різкий стрибок курсу гривні та подальше зростання цін. Згідно з прогнозами, під впливом як зовнішніх, так і внутрішніх ринкових факторів українська валюта до кінця року буде поступово здавати позиції, але залишиться в межах курсу 27-30 гривень/долар.

Однак для посилення девальваційного тиску є ряд факторів, які слід брати до уваги. Зокрема, це традиційно високі фіскальні виплати наприкінці року. Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Сергій Ніколайчук зазначив, що в цьому році вони можуть побити всі рекорди, враховуючи план по дефіциту бюджету майже 300 млрд гривень.

Крім того, тиск на курс восени можуть надавати нерезиденти, які продовжують виходити з гривневих ОВДП з подальшою конвертацією у валюту. З початку 2020 року їх частка в загальному обсязі внутрішніх держпаперів зменшилась з 110 до 87 млрд гривень, нагадав Начальник департаменту персональних банківських послуг UKRSIBBANK BNP Paribas Group Ігор Левченко.

Повільний прогрес у проходженні першого перегляду програми з МВФ і отримання наступного траншу також не буде сприяти поліпшенню настроїв іноземних інвесторів, вважає Сергій Ніколайчук з ICU.

Курс, на думку аналітика інвесткомпанії Concorde Capital Євгенії Ахтирко, може виявитися вище урядового прогнозу, якщо валютний ринок буде піддаватися негативному потоку новин. Наприклад, як це було у зв'язку з панікою на світових ринках з приводу пандемії навесні або влітку у зв'язку з відставкою голови Нацбанку, а також кількох необережних заяв уряду, що стосуються економічної політики.

Експерти також радять не виключати ризики можливого загострення зовнішніх проблем глобального масштабу. Одна з них - торгові війни, посилені падінням економік через карантин та пандемію. Найбільше це стосується взаємин Китаю і США.

"Зараз існує вичікувальна позиція обох сторін на тлі запланованих на листопад виборів президента США. Якщо знову перемога дістанеться Трампу, то конфронтація між США і Китаєм може посилитися, що негативно позначиться на всій світовій торгівлі", - вважає голова аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін.

Джерело: РБК-Україна

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...