Є підстави для стриманого оптимізму: МВФ вперше дав прогноз щодо економіки України на 2023 рік

Міжнародний валютний фонд прогнозує невелике економічне зростання в Україні у 2023 році на рівні 1,0%. Про це йдеться у матеріалах до меморандуму України з МВФ, оприлюднених на сайті Мінфіну у четвер, 22 грудня.

Раніше МВФ не робив прогнозів на наступний рік щодо України у зв'язку з агресією Росії.Тепер прогноз падіння ВВП України у 2022 році покращено до 33,0% порівняно з 35,0%, що очікувалися у жовтні. Згідно з базовим сценарієм, у 2024 році зростання ВВП становитиме 4,0%, у 2025 році – 3,4%, у 2026 році – 3,6% у 2027 році – 3,0%.

"Повільне відновлення пояснюватиметься тривалим впливом у першому кварталі наступного року через пошкодження енергетичної інфраструктури. Очікується, що економічна діяльність активізується у наступних кварталах переважно за рахунок державних витрат, тоді як відновлення експорту буде лише поступовим (з огляду на руйнування потужностей та залишкові проблеми з логістикою), а зростання споживання залишиться слабким (передусім через зниження купівельної спроможності населення)", – йдеться у меморандумі.

Також очікується, що рівень інфляції у річному обчисленні в Україні поступово зменшиться з 30% наприкінці 2022 року приблизно до 22,5% наприкінці 2023 року.

"(Це) відображає залишкові наслідки перебоїв у постачаннях і руйнування виробничих потужностей на тлі нижчих світових цін на енергоносії", – наголошується у меморандумі.

Водночас у меморандумі зазначається, що економіка може відштовхнутися від дна швидше, якщо ситуація з безпекою та інфраструктурою покращиться динамічніше за очікування.

"В економіці може спостерігатися набагато потужніше відновлення за умови швидшого, ніж очікувалося, зниження ризиків, пов'язаних з безпекою, і більш динамічного вирішення поточних проблем з енергетичною та матеріально-технічною інфраструктурою. За таких припущень зростання економіки у 2023 році могло б зміцнитися до 3–4%", – сказано у меморандумі

Прогноз міг би ще більше покращитися при прискоренні повернення мігрантів, а також завдяки широкомасштабним зусиллям відновлення, які пришвидшують відновлення.

Пастка закривається: Російська економіка наблизилась до краху ближче, ніж здається, - аналітик

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:15

Російська економіка не може вічно уникати кризи, і вона стає все більш вразливою до потрясінь, пише експерт з російської економіки та дослідник Центру аналізу європейської політики Олександр Коляндр. Зазначається, що російська економіка продемонструвал...

Мідь подорожчала до максимуму за два роки. Чому це добрий сигнал світу

п’ятниця, 17 травень 2024, 5:58

Ф’ючерси на мідь на товарній біржі в Нью-Йорку зросли до максимуму з квітня 2022 року – до 5,02 дол за фунт, і до 10 185 дол – на Лондонській біржі металів. Ціни залишаються високими на тлі будівництва центрів обробки даних і подальшої електрифікації с...