Є проблеми, але "Січ-2-30" знову вийшов на зв'язок: КБ "Південне" пояснило, що відбувається з супутником, на котрий Україна покладала стільки надій

Чи зможе "Січ" вийти у штатний режим роботи, розробники наразі не повідомляють

Новітній український супутник "Січ-2-30", попри проблеми, які виникли через деякий час після виходу на орбіту, тримає зв'язок із Центром космічного зв'язку України. Це підтвердив головний конструктор і начальник КБ "Південне" Костянтин Білоусов, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

За його словами, після виходу на орбіту стійкий зв'язок із супутником не вдавалося встановити через недостачу енергії.

Причиною цього стало таке положення супутника, що на його робочі поверхні світло від Сонця потрапляє лише у вигляді відблиску від Землі. Втім, і такої кількості енергії вистачає для того, аби тримати контроль над космічним апаратом.

"Зв'язок є, але він періодичний через дефіцит енергії. Водночас відмов бортової апаратури немає. В умовах, що склалися, він функціонує штатно", – пояснив Білоусов.

Нагадаємо, 13 січня близько 17:30 у США ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX, яка несе корисним навантаженням виготовлений у Дніпрі супутник "Січ-2-30", вдало стартувала з космодрому на мисі Канаверал. Загалом ракета-носій несе корисним навантаженням 105 космічних апаратів. Супутник "Січ-2-30" від'єднався від ракети-носія о 18:50 за київським часом.

"Супутник Січ-2-30" використовуватиметься у цивільній сфері і для забезпечення питань безпеки України. Він виготовлений для ведення спостереження за поверхнею Землі й дозволяє робити знімки роздільною здатністю до 8 метрів. Космічний апарат працюватиме протягом п'яти років.


Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...