ЄС готує нові санкції проти Росії: Bloomberg дізнався, що увійде до нового пакета обмежень

У Євросоюзі готові розпочати обговорення нового, 12-го за рахунком, пакета санкцій проти Росії. Очікується, що це відбудеться вже у жовтні, а обмеження стосуватимуться, зокрема, імпорту алмазів, передають Патріоти України.

Утім, за прогнозами, узгодження нових санкцій проходитиме в дуже напруженій атмосфері – адже, зокрема, попередні спроби ввести санкції проти російського дорогоцінного каміння не були успішними через опір провідних країн-імпортерів. Зокрема, Бельгії.

Про це повідомляє Bloomberg. Там нагадують: тоді небажання впроваджувати обмеження проти російських алмазів пояснювали тим, що "проста заборона – без розробки додаткових механізмів – не забезпечить бажаного результату, адже Росія просто перемістить торгівлю дорогоцінним камінням в інші місця".

Нагадаємо: NYT зазначає, що Росія є найбільшим у світі постачальником дрібних алмазів. За даними уряду США, в 2021 році на ці дорогоцінні камені припало більш як 4,5 млрд доларів російського експорту, що робить алмази одним з основних джерел неенергетичних доходів РФ.

Які ще можуть запровадити санкції

Новий пакет обмежень, наголошується, найімовірніше, також міститиме посилення заходів щодо протидії обходу Росією вже чинних санкцій. А також довгоочікувану пропозицію щодо використання для допомоги Україні прибутку, отриманого від заморожених активів центрального банку РФ.

"У межах обговорень Єврокомісія висуне пропозиції щодо введення податку на непередбачені доходи на прибуток, заморожений активами російського центрального банку в клірингових палатах – попри протидію з боку Європейського центрального банку. Оскільки активів Центробанку РФ заморожено приблизно на 200 млрд євро, деякі європейські лідери закликали спрямувати частину цієї суми на відновлення України", – розповіли аналітики.

Крім цього, група країн, до якої входять Польща та балтійські держави, закликають також запровадити додаткові обмеження у сфері торгівлі російським зрідженим газом та санкції у сфері IT-послуг. Окрім того, вони закликають до обмежень, пов'язаних з атомною енергетикою.

Втім, визнають аналітики, подібні пропозиції Варшави та країн Балтії відхилялися ЄС уже не раз – "оскільки проти них виступає надто багато держав-членів Союзу".

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...