ЄС має намір побудувати власний газопровід за 3 млрд євро - аби не залежати від Росії

Європейський Союз розглядає можливість будівництва газопроводу з Іспанії до Італії. Очікується, що він дозволить постачати скраплений природний газ державам-членам союзу. І в такий спосіб зменшить його залежність від російського блакитного палива, передають Патріоти України.

Вартість будівництва такого газопроводу протяжністю 700 кілометрів оцінюється близько 2,5-3 млрд євро, повідомляє El Pais. Зазначається, що прогнозована реалізація проєкту займе 1-2 роки.

За даними видання, ідея полягає в тому, що Іспанія прийматиме скраплений природний газ. Після чого він перетворюватиметься в газоподібний стан і транспортуватиметься трубою.

Іспанію обрали як початковий пункт через шість заводів і регазифікації зрідженого газу, потужності яких перевищують потреби країни. Однак через те, що країна погано пов'язана з рештою ЄС, транспортувати паливо в інші європейські країни з півострова зараз важко.

А ось Італія як на кінцевий пункт прийому була обрана через відмову Франції від прокладки труби по своїй території. Зазначимо: газопровід між Іспанією та Італією, якщо буде збудований, стане частиною довгострокового плану ЄС REPowerEU щодо відмови від російських енергоресурсів. План зачіпає і газ, у ньому не виключається повне припинення поставок з РФ.

Роботу пропонується вести на трьох рівнях: це диверсифікація джерел, посилення енергоощадності та перехід на екологічно чисту енергію. На це виділять близько 300 млрд євро.

Зокрема, щоб стати незалежним від імпорту російських енергоресурсів, Європейському Союзу доведеться найближчими роками скоротити споживання енергії на 13%. При цьому відмовитись від російського газу та нафти повністю вдасться не раніше ніж 2027 року.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...