ЄС не вимагає від України оподаткування посилок, як це стверджують автори законопроєкту: Спливли скандальні деталі

Жодна країна світу не практикує тотального контролю за поштовими відправленнями приватних осіб для їх оподаткування. Про це заявила Олена Хотенко, Голова ради Інституту податкових реформ, передають Патріоти України.

Вона назвала таке твердження авторів законопроєкту маніпулятивним та навела приклади: США контролюють поштові відправлення вартістю від $ 800, в Об’єднаному королівстві – 135 фунтів. Тоді як український Мінфін пропонує контролювати та оподатковувати посилки між приватними особами вартістю від 45 євро замість діючих 150, та усі посилки українцям з зарубіжних маркет-плейсів і онлайнових торговельних майданчиків – цей поріг становитиме "нуль" євро.

Розвинені країни світу використовують автоматичний контроль та стягнення податкових і митних платежів. Україні ж для реалізації ініціативи контролю та оподаткування понад 50 млн посилок щорічно знадобиться багато часу та грошей, нагадала експертка.

"Євросоюз на створення ефективної системи автоматичного адміністрування IOSS витратив 10 років. Україна ж іде шляхом впровадження системи ручного адміністрування, яка є дорогою, ресурсозатратною, повільною і потенційно корумпованою", – сказала вона, та попередила, що "ручний" контроль понад 50 млн посилок, які щорічно прямують до України, паралізує роботу фіскальної та митної служб.

Загальносвітова практика для стягнення податків з платформенної торгівлі (маркет-плейсів та онлайн-магазинів) передбачає, що ПДВ та інші платежі сплачують продавці торгових майданчиків під час реалізації товару, далі платформа консолідує ці дрібні платежі та перераховує зібрані кошти безпосередньо бюджету. Така модель діє в ЄС, США, Канаді, Австралії, Японії, Швейцарії, Новій Зеландії.

Запропонована українськими чиновниками модель тотального оподаткування і контрою майже всіх посилок посилить негативні явища: "Законодавчі зміни у цій сфері стануть приводом для фіскального терору десятків мільйонів простих людей за помилки через незнання податкових тонкощів. Уряд пропонує контроль десятків мільйонів легальних посилок простих українців, замість детінізації великих нелегальних потоків на митниці", – заявила Хотенко.

Для наповнення бюджету експертка пропонує державі викорінювати тіньову економіку, яка щорічно обкрадає бюджет на суму до 800 млрд грн. Тоді як фіскальні ініціативи Мінфіну з тиску на легальний бізнес та простих українців здатні принести бюджету, за урядовими оцінками, лише близько 120 млрд грн.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...