ЄС програє битву Х**лу. Ціна на газ у Європі побила історичний рекорд: Скільки коштує і що відбувається

Ціна на газ у Європі в понеділок, 4 жовтня, перевищила позначку в $1200 за 1 тис. кубометрів. Таким чином, був знову побитий історичний рекорд, передають Патріоти України.

Про це свідчать дані біржі ICE Futures. Через подорожчання газу в Європі одна за одною закриваються енергокомпанії і заводи, підвищуються тарифи для населення.

Ціни на газ за грудневим і січневим контрактами

На біржі ціна вказана в євро за МВт-год. У перекладі це становить приблизно $1200 за 1 тис. кубометрів.

Що потрібно знати про енергетичну кризу в Європі?

  • Тарифи для населення зросли в середньому на 11,5% у Німеччині, до кінця осені вони можуть збільшитись ще на 13%. Середньостатистична німецька сім'я, яка наразі платить за комуналку 1 516 євро на рік, буде платити ще 172 євро. У Франції з 1 вересня тарифи зросли на 8,7%.
  • Через рекордні ціни у Великобританії вже зупинилися 2 заводи з виробництва добрив.
  • Є ризик вимкнення електроенергії цієї зими. Особливо якщо морози знизять і без того низькі запаси газу в Європі (Bloomberg).
  • Дефіцит газу загрожує Європі зростанням цін і перебоями з продовольством. У деяких країнах уже не вистачає добрив, нічим оглушати свиней на бойнях (BBC).
  • У Великобританії закриваються енергокомпанії: на початку 2021-го їх було 70, а вже до кінця року може залишитися всього 10. 5% вже припинили роботу через ціни на газ. Серед них People's Energy (Единбург, Шотландія), яка поставляла газ і струм у 350 тис. будинків і 1 тис. підприємств, і Utility Point (Дорсет, Англія) з 220 тис. клієнтів.
Хто винен і що говорять у Росії?

У Європарламенті звинувачують у ситуації, що склалася, компанію "Газпром". Так, більш ніж 40 євродепутатів звинуватили російський концерн у маніпуляціях і шантажі на газовому ринку для схвалення запуску "Північного потоку-2".

Тим часом постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов заявив, що подорожчання газу в Європі буде сприяти введенню в експлуатацію трубопроводу "Північний потік-2". "Думаю, що вплине, сподіваюся, що позитивно. Вони будуть прискорені, хоча, як ви розумієте, тут у ЄС чимало і тих, хто і в зростанні світових цін на газ вбачає "руку Кремля" і спробу таким чином нав'язати "Північний потік-2", – сказав він.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...