Європейські судновласники нарощують перевезення російської нафти перед ембарго, - WSJ

Грецькі судновласники намагаються встигнути перевезти якомога більше російської сирої нафти до набрання чинності ембарго. У травні - червні грецькі власники танкерів, які контролюють майже третину світового флоту, перевезли близько половини обсягів російської сирої нафти. Про це пише The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

За оцінками Lloyd’s List Intelligence, у цей період грецькі танкери здійснили 151 захід у російські порти в Чорному й Балтійському морях. Рік тому в цей же період було тільки 89 заходів. Вони почали заходити навіть до далекосхідних портів, які газета називає "традиційним заповідником" китайських і російських судновласників.

Безпрецедентний попит на нафту призвів до зростання тарифів на її перевезення у кілька разів, зазначило видання. Вартість перевезення вуглеводневої сировини на танкері типу "Афрамакс" зросла в середньому до $40 000, тоді як у січні показник становив близько $10 000.

"Ніхто не може сказати, що трапиться з ринком танкерів, коли набудуть чинності санкції, проте в кінцевому підсумку це може мати позитивний вплив, оскільки попит на нафту все ще високий, а суднам, ймовірно, доведеться везти її з більш віддалених місць… Танкери проходитимуть великі відстані і, отже, зароблятимуть більше грошей", – заявив керівник однієї з грецьких компаній.

Уже доступніша: Ціна на популярну весняну ягоду в Україні знизилась втричі

п’ятниця, 10 травень 2024, 4:15

В Україні дешевшає полуниця. Ціни на українську полуницю коливаються від 35 до 80 гривень за кілограм, що є майже втричі нижче, ніж у минулому році, завдяки сприятливим погодним умовам та врожайності. У найближчі тижні українці зможуть побачити значне ...

Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

четвер, 9 травень 2024, 16:47

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев. "Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відпов...