Імпорт з ЄС уперся в стелю, Україні більше ніде взяти світла: Що відбувається

Україна зіткнулася з новим викликом – неможливістю імпортувати більше електроенергії, щоб подолати кризу і зменшити тривалість відключень світла. Енергетична система дійшла до максимально дозволеного показника постачання струму з Європи та вперлась у стелю, передають Патріоти України.

Як пише Forbes, у червні за кордоном купили стільки ж електроенергії, як за п’ять перших місяців року. А на початку липня імпорт в окремі години сягав 1,7 ГВт-год – це максимум, дозволений оператором європейської енергосистеми ENTSO-E.

З огляду на зростаюче споживання електроенергії, уряд України сподівається на збільшення дозволеної потужності імпорту на 30% – до 2,2 ГВт-год. Польща вже висловила готовність спрямувати до України струм, який виробляється на місцевих вугільних ТЕС. Ця ідея має декілька переваг для обох сторін:

  • наразі у Польщі профіцит вугілля;
  • польська влада зможе обійти свої зобов’язання щодо "зеленого" переходу;
  • постачання електрики буде оплачено коштом Євросоюзу.

Втім, усе ще лишається невирішеним питання технологічної неспроможності європейських країн швидко збільшити перетин. Для цього їм потрібно інвестувати у власну енергетичну інфраструктуру – в іншому випадку при збільшенні перетину деякі країни ЄС можуть самі можуть зіткнутися зі збоями в енергопостачанні.

Рішення залежить від ENTSO-E, і це не на користь Україні. Регулятор оцінює ризики на основі аварійного режиму роботи, а не звичайного.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко наполягає на тому, що Україна зробила все, що від неї залежало, задля нарощування перетину з Європою. Зокрема ми додали необхідне обладнання і підлаштували технічні характеристики під європейські – цього має вистачити для збільшення перетину до 2,2 ГВт-год.

Але у перспективі розглядається розширення і до 5 ГВт, а для цього доведеться прокласти щонайменше три нові високовольтні лінії електропередач. Це доволі дорого (кожна така лінія вартує $300-600 млн) і довго (близько 4-5 років на будівництво кожної).

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Країна більше заробила, ніж витратила: Біженці з України рекордно поповнили бюджет Чехії

понеділок, 16 вересень 2024, 19:59

Протягом першого півріччя 2024 року Чехія заробила 4,4 мільярда крон завдяки податкам і страховим внескам, сплаченим українськими біженцями, що перевищило державні витрати на їх підтримку. Українські біженці стали значним джерелом доходу для чеського б...