"Інфляція буде високою в усіх варіантах": Експерт розповів про те, що буде з економікою та курсом долара в Україні в 2023-му

Економічна ситуація в Україні у 2023 році може почати потроху стабілізуватися, якщо війна завершиться в першому півріччі. Якщо цього не станеться, то є два підваріанти можливого розвитку подій - у разі переходу на мобілізаційну модель економіки ще може бути зростання, але якщо залишиться поточна модель, змін очікувати не слід, передають Патріоти України.

Загалом інфляція у 2023-му складатиме більш як 20% при всіх із вищезазначених варіантах розвитку подій. Про це у коментарі Оbozrevatel розповів аналітик Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

"Якщо війна буде продовжуватися у 2023 році, тут є два підваріанти. Перший – якщо буде запущена мобілізаційна модель економіки, тоді в нас ще може бути зростання, а якщо залишиться модель, яка діє зараз, то буде економічне падіння. Воно може скласти від кількох відсотків до 10-15%", – розповів аналітик.

При цьому одним із ключових факторів буде енергетична ситуація. "Ще є фактор енергомісткості, він буде ключовий. Тобто енергетична бідність економіки. Економіка на генераторах не може зростати", – сказав Кущ.

Аналітик озвучив позитивний прогноз щодо курсу долара в Україні. Він підкреслив, що курс є похідним від динаміки міжнародної фінансової допомоги, тож якщо країни-партнери продовжать підтримувати нашу державу, то ніяких значних стрибків вартості валюти не буде.

"У нас наразі є скорочення експорту. Але є і скорочення імпорту через втрату попиту. Третина споживачів виїхала за кордон і фактично їх на внутрішньому ринку немає. І це теж впливає на скорочення імпорту. Тобто тут падіння експорту балансується з падінням імпорту. А найбільший відтік валютний – це українці, які перебувають за кордоном, це найбільша дірка в нашому балансі. Але баланс компенсується зараз міжнародною фінансовою допомогою. Якщо буде ритмічна фінансова допомога в тих обсягах, які заявлені, тобто 18 млрд євро від ЄС і понад 10 млрд від інших країн, тоді проходимо нормально і курс буде більш-менш стабільним, без коливань більше ніж на 10%", – підсумував Кущ.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...