Інфляція прискориться? Українцям розповіли, що буде з доларом до кінця літа

Влітку 2024 року девальвація гривні буде майже нульовою, а коливання курсу долара відбуватиметься у межах коридору 40-41 грн. Причому навіть попри підвищення тарифів на електроенергію, очікуване липневе збільшення акцизів на паливо та можливі складнощі у роботі бізнесу через перебої з енергопостачанням. Про це повідомив голова правління "Глобус Банку" Сергій Мамедов, передають Патріоти України.

Він зазначив: у другому півріччі прискорення інфляції може становити максимально до 6%.

Нацбанк є головним гравцем на валютному ринку: наразі діє режим "керованої гнучкості", який унеможливлює різкий обвал гривні. Крім того, згідно з прогнозами регулятора, до кінця року ситуація в українській економіці не вибиватиметься за межі раніше озвучених прогнозів", – йдеться у повідомленні.

Банки не зупинять роботу через перебої у світлі

Водночас Мамедов наголосив: понад 70% банківських відділень підключено до системи Power Banking. Що дає громадянам можливість:

  • безперешкодно скористатися всіма банківськими сервісами;
  • отримувати весь спектр послуг.

Крім того, наразі майже відсутні проблеми з роботою банкоматів, а також із розрахунком банківських карток у магазинах. Тому потреби у знятті всієї суми з карток не існує – адже "готівка потрібна лише на випадок форс-мажорів, але в еквіваленті до 10% від наявних коштів на карті".

Що буде з доларом до кінця червня

В цілому ж, банківський сектор очікує, що 24 по 30 червня вартість американської валюти в банках та обмінниках перебуватиме у межах 40-41,2 грн. Як розповів OBOZ.UA начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, щоденні курсові зміни очікуються на рівні:

  • до 30-50 коп. у банках;
  • до 50 коп. у обмінних пунктах.

Вас може зацікавити:У готелях – п'яні російські військові, над пляжем літає вертоліт: як проходить курортний сезон в окупованих Бердянську та Кирилівці

Крім того, зазначив банкір, різниця курсів купівлі становитиме 20-30 коп. у банках та 30-50 коп. в обмінниках. Різниця курсів продажів :

  • 10-20 коп. у банках;
  • 30-50 коп. в обмінниках.

"На валютному ринку спостерігатиметься періодична зміна векторів: після періоду зростання курсів настане період їх зниження і навпаки. Однак припускаємо, що курс не вийде за межі 2% тижневого коливання. Та й загалом валютний ринок перебуватиме в межах нових коридорів, які передбачають, що курс долара вже не опуститься нижче 40 грн", – пояснив банкір.

При цьому він наголосив: загалом ситуація на валютному ринку розвиватиметься згідно з режимом "керованої гнучкості". Тобто в системі частих, але прогнозованих і незагрозливих змін.

В ЄС кинули виклик Visa та Mastercard, створивши нову велику платіжну систему: Що відомо

субота, 28 вересень 2024, 17:37

У Європейському Союзі розробили власну платіжну систему, яка покликана замінити розробки фінансових компаній Visa та Mastercard. Проект Wero створили за підтримки 16 великих банків та платіжних компаній, включаючи BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldlin...

Українцям перерахують пенсії: Стали відомі деталі масштабної реформи

субота, 28 вересень 2024, 17:25

В Україні до кінця 2024 року мають ухвалити масштабну пенсійну реформу. В результаті мають збільшити пенсії тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок, передають Патріоти України. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповіла м...