Інфляція росте: Нацбанк заявив, що готовий вжити заходи через значне послаблення гривні

Темп послаблення гривні протягом останніх тижнів може створити ризики для валютного ринку та цінової стабільності й Нацбанк готовий вжити заходи для забезпечення стійкості. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", передають Патріоти України.

"Тому Національний банк готовий вжити належних заходів для забезпечення стійкості валютного ринку, необхідних для подальшого забезпечення цінової стабільності", - заявив НБУ.

У центробанку вказали, що досі курсова динаміка, попри певне послаблення гривні, узгоджувалася з метою НБУ забезпечити помірну інфляцію, що підтверджує її наближення до цільового рівня 5% у червні.

Поточне послаблення курсу гривні на валютному ринку регулятор пов'язує з розширенням чистого попиту протягом останніх двох місяців під впливом збільшення бюджетних видатків, значна частина яких матеріалізується в попит на валюту, травневої валютної лібералізації, а також тимчасового зменшення пропозиції валюти аграрним сектором.

Останній фактор у НБУ пояснюють вичерпанням торішнього врожаю та "ефектами від окремих рішень з царини регулювання граничних строків розрахунків за операціями з експорту деяких видів аграрної продукції".

Нацбанк зазначив, що зараз є всі передумови для забезпечення стійкості валютного ринку. "Незабаром почне надходити валюта від продажу нового врожаю, а функціонування морського коридору створює можливості для активного експорту та інших товарних груп. становить $24 млрд", – повідомив НБУ.

Зокрема, вже цього місяця центральний банк України очікує на надходження $3,9 млрд від США. "Відповідно, міжнародні резерви знову перевищать рівень $40 млрд", – зазначається у відповіді на запит агентства.

В Україні скасували відключення світла у частині населених пунктів, але є нюанс

четвер, 18 липень 2024, 17:56

В Україні скасували відключення світла у прифронтових зонах, а також поблизу кордону з агресоркою Росією та Білоруссю. Кабмін запровадив відповідну норму. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, передають Патріот...

На атомних станціях сталися три аварії за три дні: Харченко закликав владу не приховувати реальну ситуацію

четвер, 18 липень 2024, 16:56

"Два дні поспіль читаю зведення Міністерства енергетики з особливою увагою", - пише директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України. "Причина в тому що два дні тому на Південноукраїнській АЕС, судячи з усього від сп...