Інфляція в Україні сповільнюється, але ціни не тішать: Ось які продукти здорожчали

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у липні не змінився до попереднього місяця, у річному вимірі інфляція становила 5,4%. Про це свідчать дані Державної служби статистики, передають Патріоти України.

За даними відомства, базова інфляція в липні порівняно з червнем становила 0,7%, від початку року – 4,1%. На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,6%. Найбільше здешевшали овочі та яйця – на 19,6% та 11,4% відповідно. Також знизилися ціни на сало, мʼясо птиці.

Водночас цукор здорожчав на 12,1%, на 3,9–0,6% зросли ціни на продукти переробки зернових, соняшникову олію, хліб, безалкогольні напої, рис, фрукти, кисломолочну продукцію, молоко, макаронні вироби, масло. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,0%, зокрема на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,7%.

Одяг і взуття здешевшали на 3,7%, зокрема одяг – на 4,1%, взуття – на 3,4%. Ціни на транспорт зросли на 0,7%, в основному через здорожчання проїзду в автодорожному пасажирському транспорті на 0,8%, а також палива та мастил на 0,6%.

Що буде з інфляцією далі

За даними НБУ, інфляція поступово зростатиме, зокрема в наступні місяці внаслідок збереження ринкового тиску на бізнес, який змушений буде витрачати більше коштів для підтримки виробничих процесів. Зростанню інфляції також сприятиме вичерпання ефекту значних врожаїв минулих років і новий фактор – очікуване підвищення акцизних платежів.

Інфляція помірно зростатиме в наступні місяці передусім через збереження тиску на витрати бізнесу, вичерпання ефектів значних минулорічних урожаїв та очікуване підвищення акцизів.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...