Іноземці активно відкривають бізнес в Україні під час війни: Ось у яких містах найбільше

Від початку повномасштабної війни в Україні громадяни зі 101 країни світу заснували понад 3 тисячі компаній, найбільше з них у Києві. Найактивніше бізнес в Україні відкривають громадяни Туреччини, Узбекистану та Польщі, передають Патріоти України.

Про це повідомляють аналітики Опендатабот. Громадяни Туреччини заснували 396 компаній, що становить 12,9% від загальної кількості нових підприємств з іноземними власниками. Узбекистан посідає друге місце з 312 компаніями (10,1%), а Польща – третє, з 224 компаніями (7,3%).Цей розподіл відображає геополітичні та економічні зв'язки між Україною та цими країнами, а також їхні інтереси в українському ринку. Турецькі та узбецькі підприємці, зокрема, давно співпрацюють з Україною, використовуючи її як важливий ринок для розширення своєї діяльності в Європі та СНД.

Київ – головний бізнес-центр для іноземців

Серед регіонів України найбільшу привабливість для іноземних підприємців має Київ. У столиці було зареєстровано 1517 нових компаній з іноземними власниками, що становить майже половину від загальної кількості. Найчастіше бізнес у Києві відкривають громадяни Узбекистану, які заснували 175 компаній.Це свідчить про високу концентрацію бізнес-активності та наявність великого споживчого ринку в Києві, що приваблює інвесторів навіть в умовах воєнного часу. Київ залишається центром фінансових і ділових ресурсів країни, що забезпечує йому стабільну позицію як головного бізнес-центру.

Інші популярні регіони: Львівщина та Одещина

Після Києва найбільш привабливими регіонами для іноземних інвесторів стали Львівщина та Одещина. На Львівщині було засновано 460 нових компаній, причому найбільше – громадянами Польщі (105 компаній). Одещина зі свого боку привабила 273 нових компанії, з яких 99 засновані турецькими підприємцями.

Львівщина традиційно популярна серед іноземців завдяки своєму близькому розташуванню до країн ЄС та розвитку інфраструктури. Одещина привертає інвесторів через свій вихід до Чорного моря, що робить її важливим транспортним і торговельним вузлом.

Сфери діяльності нових компаній

Іноземні інвестори активно вкладають кошти в різні галузі української економіки. Найбільше компаній, заснованих іноземцями, займаються оптовою торгівлею – 30,7% від загальної кількості. Це пояснюється стратегічним розташуванням України як транзитної країни між Європою та Азією.

Операції з нерухомим майном складають 6,7%, що відображає довгострокові інвестиційні плани іноземців на українському ринку нерухомості. Комп'ютерне програмування, яке займає 5,8% від загальної кількості нових компаній, є ще однією перспективною сферою, яка активно розвивається навіть під час війни.

Найбільші компанії з іноземними інвестиціями

Серед найбільших компаній, відкритих іноземцями в Україні від початку війни, слід відзначити компанію ТЕНС1МА із статутним капіталом у 1,28 млрд грн, її власник – громадянин Вірменії. На другому місці – АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Юген" зі статутним капіталом у 700 млн грн, власником якого є громадянин США.

Третє місце посідає компанія ТОВ "ЛФС", заснована громадянином Польщі з капіталом у 300 млн грн. Ці великі інвестиції свідчать про довіру іноземних інвесторів до економічного потенціалу України та їхній інтерес до довгострокових проєктів у країні.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...