"Іншого шляху немає": Гетьманцев спробував пояснити, чому українцям кардинально підвищать податки

Необхідність анонсованого підвищення податків в Україні продиктована потребою забезпечити Сили оборони додатковими коштами. При цьому розуміння того, що такий крок стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме ризики для макрофінансової стабільності, влада має. Проте, стверджується, іншого шляху наразі немає, передають Патріоти України.

Про це розповів голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Він зазначив: в іншому випадку країна зіткнеться зі значним дефіцитом коштів на поточне утримання війська, "що почне різко поглиблюватись під кінець року".

"Витрати на сектор безпеки і оборони складають не менше 180 млрд грн на місяць (тоді як в бюджеті враховано 140 млрд грн/міс). Вже зрозуміло, що ці видатки точно не зменшуватимуться у другій половині року за нинішньої інтенсивності бойових дій і розтягнення лінії фронту", – повідомив Гетманцев.

При цьому він наголосив: сам розрив у військових витратах виник у зв'язку з низкою причин. Зокрема через:

  • затримки з мілітарними поставками від партнерів на початку року;
  • менші планових видатки, "враховані при прийнятті бюджету на цей рік".

"Всі великі війни фінансуються з трьох джерел: внутрішні доходи (податки), запозичення, допомога партнерів. Поточне утримання війська ми фінансуємо виключно за рахунок внутрішніх ресурсів. Умовно – це податки і ОВДП. … Тому інших варіантів, ніж погодитись на пропозицію Кабміну підвищити окремі податки, збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що в т.ч. може передбачати емісію НБУ, особисто не бачу", – пояснив нардеп.

Зростання податків в Україні відтягувалося

Водночас, нагадав він, досі Україна уникала суттєвого підвищення податків. Зокрема, за рахунок того, що у 2024 році певний резерв було отримано після:

  • запровадження податку надприбутки банків;
  • зарахування військового ПДФО у повному обсязі до держбюджету;
  • детінізації.

"Втім, цей резерв все одно не закриває всієї потреби в обороні, і він уже врахований у розрахунках", – визнав Гетманцев.

Усім українцям кардинально підвищать податки

Нагадаємо: Кабмін затвердив для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєкт щодо підвищення податків. Зокрема, документ передбачає:

  • військовий збір запропонують збільшити з 1,5% до 5%, а також зобов'язати фізосіб-підприємців (ФОП) для його сплати (за різними ставками залежно від групи);
  • військовим збором обкладуть торгівлю нерухомістю та авто.

Військовий збір хочуть запровадити і на нерухомість. Платитимуть продавці – по 5% доходу від реалізації одного об'єкта протягом року.

У разі ж придбання легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації України, тобто. нових авто "з салону" та вперше ввезених з-за кордону, доведеться заплатити 15% від вартості машини. Це стосуватиметься як фізичних осіб, так і підприємств, установ та організацій. Винятком стануть лише випадки забезпечення легковими автомобілями осіб із інвалідністю.

Остаточне рішення ухвалюватиме вже парламент, і там обіцяють, що це станеться вже скоро. Загалом до держбюджету планують залучити 140 млрд грн.

В Україні деякі пенсіонери можуть не платити за комуналку: Ось хто отримає знижку

п’ятниця, 19 липень 2024, 20:35

Деяким пенсіонерам, які проживають у сільських районах, надають пільги на комунальні послуги, включно з можливістю повного звільнення від оплати ЖКП. Про це йдеться у пресслужбі ПФУ, передають Патріоти України. Зокрема, пенсіонери, які зайнялися певни...

"Іншого шляху немає": Гетьманцев спробував пояснити, чому українцям кардинально підвищать податки

п’ятниця, 19 липень 2024, 19:09

Необхідність анонсованого підвищення податків в Україні продиктована потребою забезпечити Сили оборони додатковими коштами. При цьому розуміння того, що такий крок стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме риз...