Інтереси України обіцяють врахувати: Майбутнє газопроводу "Північний потік-2" стане відомим до кінця травня

Хоча завдяки санкціям США будівництво призупинено, боротьба все ще продовжується.

Вже до кінця травня німецький регулятор, який розглядає будівництво "Північного потоку-2", оголосить своє рішення щодо майбутнього газопроводу. Хоча завдяки санкціям США будівництво призупинено, боротьба все ще продовжується. Про це розповів посол України в Німеччині Андрій Мельник у своєму інтерв'ю, передають Патріоти України.

"Сьогодні ситуація така, що, завдяки в першу чергу американським санкціям будівництво цього газогону призупинено, можливо, і припинено назавжди. Але боротьба продовжується. Оскільки компанія "Північний потік-2" подала клопотання до незалежного німецького регулятора, який може надати цьому проєкту виключення з-під законодавства ЄС", – зазначив Мельник.

За його словами, наразі невідомо яким буде це рішення, оскільки це не уряд, а незалежний орган. Проте, залежно від того, яким буде рішення регулятора, можна буде говорити і про те, наскільки щирою чи не щирою була позиція офіційного уряду, який запевняв, що законодавство ЄС буде дотримано, а "інтереси України максимально враховані".

Виключення будівництва з-під регулювання Євросоюзу буде невигідним для України. Канцлер Німеччини Ангела Меркель два роки тому обіцяла, що незалежно від долі "Північного потоку-2", транзитна роль України буде забезпечена. Вона особисто вела переговори з Путіним у грудні минулого року не лише щодо обсягів цих постачань, але так само і щодо цінових параметрів.

"Завдяки крокам, які здійснює і українська дипломатія спільно з "Нафтогазом", з нашими партнерами, ми можемо з певним оптимізмом говорити про те, що цей дозвіл, виняток для "Північного потоку" все-таки не буде наданий. Рішення очікується до кінця травня цього року. Тобто нам залишилося чекати не так довго", – сказав посол.

Попри слова посла, міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр заявляв, що міністерство закордонних справ Німеччини веде переговори з представниками США щодо послаблення впливу санкцій проти "Північного потоку-2" на компанії, які беруть участь в будівництві. Як зазначав Альтмайєр, "Північний потік-2" є економічним проєктом, який покаже позитивний результат не лише для Росії, але й для Європи".

Морський газопровід "Північний потік-2" потужністю 55 млрд куб. м на рік повинен пройти від компресорної станції "Слов'янська" в Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є російський газовий монополіст "Газпром".

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...