"Зелений Титанік" на шляху до доленосного "айсберга": Інвестбанкір Фурса дав прогноз, коли українці відчують "радощі" життя без грошей МВФ (відео)

Без дешевих кредитів нереформована Україна в умовах кризи ризикує звалитись у прірву економічного колапсу. "Кінець епохи бідності" може обернутись початком ери справжнього зубожіння

Україна до вересня 2021 року ще має запас часу і міцності економіки, але без відновлення співпраці з МВФ зовнішні чинники можуть негативно вплинути на ситуацію і зупинити економічне зростання. Про це у програмі "Розклад Кулініча" розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса, передають Патріоти України.

"Українська економіка має певний запас міцності, який сформувався за рахунок того, що було зроблено з 2015 по 2019 роки. Реформа банківської системи, реформа енергетичного сектора дозволили сформувати цей запас міцності і певний рівень довіри до української економіки. Плюс до цього - ситуація в світі, де велика кількість дешевих грошей. Ці гроші "тиснуть" і потрапляють в Україну також. За їх рахунок розвиваються сировинні ринки, хоча ми зараз бачимо і негативну сторону цього процесу - ріст інфляції і цін в Україні. Все те, що продаємо - руда, метал, кукурудза, зерно - все це підтримує гривню", - пояснив інвестбанкір.

За його словами, Україна ще має час, щоб виправити ситуацію, але проти неї може спрацювати низка зовнішніх чинників. "Поки що інвестори дозволяють нам перекредитовуватися, бо вони бачать Україну як країну, яка співпрацює з МВФ. Власне, в такому режимі ми протримаємося до літа. Потім стане зле - зростатиме тиск на гривню. Умовно кажучи, якщо до вересня не буде відновлено співпрацю з МВФ, ми це вже відчуємо в економіці. Прогноз на 2021 рік передбачає відсутність локдаунів, стабільність зовнішньої кон'юктури, співпрацю з МВФ, але якщо хоча б щось з цих складових зникне, ми не отримаємо очікуваного економічного зростання", - додав Фурса.

Також він назвав питання, які є критично важливими для продовження співпраці з МВФ. "В цьому році ми ще вирішимо питання з дефіцитом бюджету, хоча МВФ нам завжди вказує, що ми багато позичаємо. А в наступному році питання про зменшення запозичень стоятиме дуже гостро. Друге питання - судова реформа і третім питанням є боротьба з корупцією. Тобто, те цькування антикорупційних органів, яке ми бачимо останній рік, протирічить співпраці з МВФ: атаки на НАБУ, руйнування е-декларування, яке досі повністю не відновлено, незрозумілий стан з САП, корупція у владі. Все це підриває довіру МВФ до України", - пояснив Фурса.

Джерело: Апостроф

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...