Інвестори не раді: Перемога Ердогана призвела до падіння турецької ліри

Турецька ліра ослабла після перемоги Реджепа Тайіпа Ердогана у другому турі президентських виборів. Курс упав на 0,3% до 20,03 за долар, що близько до рекордно низького рівня, передають Патріоти України.

Уолл-стріт передбачає подальшу слабкість ліри: Morgan Stanley попередив, що вона може до 28 до кінця року, якщо Ердоган дотримуватиметься своєї політики утримання відсоткових ставок на низькому рівні. Wells Fargo & Co очікує, що до кінця кварталу курс досягне 23 ліри за долар.

"Перемога Ердогана не втішить жодного іноземного інвестора, - сказав Хаснайн Малік, стратег Tellimer у Дубаї. За дуже високої інфляції, дуже низьких відсоткових ставок і відсутності чистих валютних резервів може настати хвороблива криза, яка торкнеться всіх активів".

Ердогана не працює

Неортодоксальний підхід Ердогана до процентних ставок - він вважає, що нижчі ставки ведуть до нижчої інфляції - поставив ринки у залежність від непередбачуваного поєднання спеціальних правил і втручань, а нові заходи запроваджуються неофіційно та майже щодня. Так політика змусила до втечі інвесторів, з 2013 року загальний обсяг іноземних активів у турецьких акціях та облігаціях скоротився приблизно на 85%, або майже на 130 млрд доларів.

"Очевидно, що нинішня модель економіки не працює", - сказав Бурак Четінджекер, фінансовий керуючий Strateji Portfoy у Стамбулі. Ердоган, мабуть, теж це усвідомлює, і скромний перехід до ортодоксальної політики у найближчому майбутньому ймовірний, бо інакше нежиттєздатний. Будь-який сигнал про це вітатиметься ринком".

Політика також була дорогою: центральний банк витратив майже 200 млрд доларів за останні півтора роки на підтримку ліри, чисті валютні резерви стали негативними, а інфляція злетіла вище 80% минулого року, перш ніж впала до 44% у квітні.

Очікування змін

Першими ознаками перегляду поточної політики, швидше за все, стануть призначення на ключові економічні пости, включаючи міністерство фінансів та казначейства, а також центральний банк. Два тижні тому всі нинішні міністри отримали місця у парламенті, від яких їм довелося б відмовитись, якби вони були повторно призначені до кабінету міністрів.

Слабші, ніж очікувалося, результати опозиції у першому турі президентських виборів 14 травня призвели до різкого зростання дефолтних свопів, падіння банківських акцій більш ніж на 20% та зниження курсу турецької валюти.

"Необхідно внести деякі поправки, щоб хоч би не вичерпати валютні резерви", - сказав Віктор Сабо, інвестиційний директор Abrdn у Лондоні. Оголошення про політику очікуватимуться, тому що "поточна неортодоксальна політика є нестійкою".

Нагадаємо, Реджеп Тайіп Ердоган отримав 52% голосів у другому турі президентських виборів і був переобраний ще на один п'ятирічний термін. Він залишається при владі з 2003 року.

Президент Володимир Зеленський привітав Ердогана з перемогою на виборах президента Туреччини та зазначив, що Україна розраховує на подальше зміцнення стратегічного партнерства

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...