Іпотеки без мораторію на стягнення заставного майна: Як "слуги" надумали вирішувати житлову проблему

При цьому фінансові установи можуть активізувати процедури стягнення, що були заморожені останні 7 років переважно на рівні виконавчих служб.

Народні депутати пропонують створити єдину інституцію, яка матиме необхідні ресурси для продовження програми щодо забезпечення житлом українців. Про це пишуть Патріоти України із посиланням на прес-службу партії "Слуга народу".

Повідомляється, що відповідний законопроект №5308, який вніс у парламент голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов, передбачає, що Державна іпотечна установа приєднається до ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло").

Скріншот з вебсайту sluga-narodu.

Планується, що у короткостроковій перспективі державою буде надано вісім тисяч іпотечних кредитів для придбання житла (7% річних). Також пропонується надати 12 тисяч квартир для передачі їх у фінансовий лізинг (5% річних).

У "Слузі народу" наголошують, що на сьогодні на власне житло від держави очікують понад 650 тисяч сімей та 1,5 млн переселенців з Криму та Донбасу.

Відомо, що Державна іпотечна установа діє на ринку іпотечного кредитування України з 2004 року. У 2020 році на виконання завдання президента щодо реалізації програми "Доступна іпотека" було створено ПрАТ "Укрфінжитло", яка фактично виступатиме посередником між банком і громадянином, щоб громадяни могли брати довгострокові іпотечні кредити під фіксовану ставку – 7% річних.

З вебсайту sluga-narodu.

Ця компанія здійснюватиме рефінансування банків, які видають іпотечні кредити на визначених державою умовах.

З 1 квітня в Україні втратив силу мораторій на стягнення майна, що є заставою по іпотеці, тож фінансові установи можуть активізувати процедури стягнення, що були заморожені останні 7 років переважно на рівні виконавчих служб. Держава нібито розробила законопроект про реструктуризацію боргів, але він прописаний так, що майже ніхто з боржників не зможе ним скористатися.

Також повідомлялося, в Україні банки, які беруть участь у державній іпотечній програмі з компенсації ставки до 7% річних, висувають різні вимоги до позичальників та житла

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...