"Іскандери" регочуть": Росіяни встановили національний рекорд по виносу депозитів з банківського сектора держави-агресора

Підтримувати баланс банкам вдається виключно за рахунок вливань від ЦБ і держави.

Російські банки 13 місяців поспіль переживають відтік коштів з валютних депозитів фізичних осіб. Про це свідчить банківська статистика ЦБ, передають Патріоти України.

За цей час росіяни забрали зі вкладів 15,5 мільярда доларів, скоротивши їх загальний обсяг до 61,4 млрд доларів - мінімуму за 9 років. Швидкість, з якою порожніють депозити, стала рекордною за весь час доступної статистики центробанку: з початку жовтня 2019 року по початок листопада 2020-го банки втратили кожен п'ятий долар з вкладів фізосіб. Трохи менше половини цієї валюти залишилося в банківській системі: 6,5 млрд доларів перекочували на поточні рахунки, загальний обсяг яких на 1 листопада 2020 року досяг 26,1 млрд доларів.
Незважаючи на це, трохи більше ніж за рік банки втратили 9 млрд доларів з усіх типів валютних рахунків фізосіб, або 10% від суми. Найбільш потужну хвилю ліквідації валютних вкладів і рахунків банки пережили в березні на тлі пандемії і обвалу рубля (-5 млрд доларів).
Розпочата в травні пауза виявилася недовгою, і вже восени відтік відновився. У вересні фізособи забрали 1,2 млрд доларів з валютних вкладів і ще 100 млн - з поточних рахунків. У жовтні депозити схудли ще на 1,3 млрд доларів, а поточні рахунки виросли на 900 млн доларів.
Як підсумок: банківська система втратила за два місяці 1,7 млрд доларів коштів фізосіб. Лідерами зі втечі валютних вкладників в листопаді стали ВТБ (246,2 млн доларів), Сбербанк (189,1 млн), Газпромбанк (146,7 млн) і Альфа-банк (136,4 млн). У сумі з 11 системнозначущих банків витекло 854 млн доларів.
Через низькі ставки населення шукає нові способи інвестувати свої заощадження, частина громадян йде на фондовий ринок, інша - проїдає накопичення на тлі падіння доходів, міркує керуючий директор відділу валідації «Експерт РА» Юрій Бєліков.
З урахуванням того, що вклади в валюті в кращому випадку пропонують ставку, близьку до нуля, тому тенденція відтоку продовжиться, говорить інвестиційний стратег «БКС Світ інвестицій» Олександр Бахтін.
Ліквідацію валютних депозитів де-факто підштовхує ЦБ, що вимагає від банків створювати підвищені резерви під такі зобов'язання. При цьому ЦБ забороняє банкам встановлювати негативну ставку, в результаті банки пропонують або майже нульовий дохід, або вводять комісії, каже старший аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.
Сам по собі відтік валютних вкладів не викликає особливих проблем, але банки втрачають кошти клієнтів абсолютно в усіх напрямках, вказує керівник центру розробки стратегій Газпромбанку Єгор Сусін: гроші забирають і компанії, і населення як в рублях, так і у валюті.
Рублеві рахунки фізосіб в листопаді зменшилися на 85 млрд рублів, при цьому з рублевих вкладів «утікло» 345 млрд. Корпоративні рахунки в рублях скоротилися на 87 млрд рублів, а валютні - на 0,4 млрд доларів. При цьому банки видали кредитів на 0,9 трлн рублів, 1,3 трлн вклали в покупку держоблігацій, фінансуючи дефіцит бюджету.

Підтримувати баланс банкам вдається виключно за рахунок вливань від ЦБ і держави, вказує Сусін. Регулятор в жовтні закачав в систему 600 млрд рублів через операції репо, а держрахунки поповнилися на 1,1 трлн рублів.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...