Із невдоволеними вже розібралося "МГБ": Шахтарі окупованої Луганщини півроку не отримують зарплату (відео)

Перспективи у гірників та й у металургів в ОРДЛО вельми сумні.

Напередодні Дня шахтаря (який відзначається в останню неділю серпня) дружини гірників окупованого міста Антрацита в Луганській області почали вимагати в шахтного начальства видати їх чоловікам зарплату, яку їм не платили з квітня поточного року. Про це в ефірі передачі «Донбас реалії» на каналі «Радіо Свобода Україна» розповів голова Незалежної профспілки гірників Донбасу «Солідарність» Микола Волинко, передають Патріоти України.

Його інформація підкріплена відеозаписом, зробленим прямо в кабінеті «вугільного генерала» в Антрациті, який взяли в облогу дружини шахтарів.

«Неможливо дивитися в очі своїх власних дітей! Вони просто голодні! » - обурюються жінки.

- Зарплату гірників вимагають саме жінки, тому що якщо прийдуть чоловіки, то для них це загрожує викликом в «МДБ» ( «Міністерство державної безпеки» окупантів. - Авт.) І відсидкою «на підвалі», з побиттям і тортурами. Деякі лідери профспілкових організацій, що не виїхали з "ЛДНР" в 2014-му і робили спроби захищати інтереси робітників, через це пройшли, - розповів Микола Волинко. - Ось в окупованій Макіївці на Донеччині вже нічого не вимагають. Тому що там залишилися працювати приблизно чотири шахти з десяти, що входили в вугільне об'єднання до війни. Решта закриті. В цілому по окупованих територіях закрито близько 40 вугільних підприємств. У Горлівці та Єнакієвому, наприклад, вже і День шахтаря проводити, власне, не для кого, тому обмежилися мітингом, який можна назвати траурним.

Зарплати видають «шматочками» - по 10-30 відсотків від нарахованого. І це вже не 15 тисяч гривень, як було до війни. 10-15 тисяч (але в російських рублях) отримують тільки гірники на таких ще більш-менш затребуваних в ОРДЛО шахтах, як «Комсомолець Донбасу», ім. Засядька, «Іловайська». У інших зарплата менше, і вони можуть працювати за «графіком» - тиждень працюють, тиждень стоять - через відсутність матеріалів і незатребуваність вугілля в такій кількості, в якій його добували до війни. Про стабільність видачі зарплати на підприємствах теж говорити не доводиться. Лише пару років тому гірникам стали оплачувати лікарняні та оформляти травми, щоб в подальшому вони могли отримати виплати за регресними позовами.

Для потреб ОРДЛО вугілля там видобувається зараз з надлишком, притому що практично всі металургійні підприємства на тих територіях зупинені, тобто кількість великих споживачів скоротилася. Офіційний Київ від вугілля з ОРДЛО відмовився, а Росія скуповує далеко не все видобуте і за дуже низькими цінами. Тому «армія праці» - тобто кількість шахтарів в ОРДЛО - неухильно скорочується: люди виїжджають у пошуках надійного шматка хліба - хто в РФ, хто - на мирну територію України.
Хоча своєчасну виплату зарплати гірникові зараз ніхто ніде не гарантує. До того ж підземний стаж, який шахтар собі заробив в ОРДЛО, органи Пенсійного фонду України не враховують. Ніякий стаж не враховують. Так що перспективи у гірників, та й у металургів, мабуть, в ОРДЛО вельми сумні. А захистити свої інтереси вони там не можуть. Чим це їм загрожує, я вже згадав.

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...

В Україні пенсії перерахують за кілька днів: Кому підвищать на 520 грн

четвер, 28 березень 2024, 8:25

В Україні підвищать частину пенсій з 1 квітня. Максимальний розмір надбавки становитиме 520 грн. Йдеться про пенсіонерів у віці 65 років зі стажем не менш ніж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.Про це йдеться в публікації видання "На пенсії",...