Кабмін змінив формулу ціни на газ для українців: Скільки доведеться платити

Кабінет міністрів ухвалив нове обмеження для ціни на газ в Україні (стосується побутових споживачів). З 1 січня 2020 року тариф має становити не більше ніж вартість блакитного палива на нідерландському газовому хабі плюс 1,917%. Про це йдеться у постанові Кабміну №17, опублікованій на сайті уряду 28 січня, передають Патріоти України.

Ціни дивитимуться на біржі Powernext/EEX (за період з 1 по 22 число місяця постачання). Таке рішення дозволить утримати тариф на рівні ринкового.

Для прикладу, зараз тариф на газ для населення – 6,6 грн за кубометр (плюс витрати на транспортування), а на біржі середньозважена ціна – 5,9 грн. Якщо блакитне паливо на нідерландському газі продовжить дешевшати, менше заплатять і українці.

"З 1 січня 2020 року ціна придбання природного газу не може бути вищою за ціну продажу природного газу, визначену відповідно до пункту 13 цього Положення, за вирахуванням торгової надбавки (націнки) НАК "Нафтогаз України" на рівні 1,917 відсотка зазначеної ціни", – йдеться у рішенні.

Варто зазначити, що іще на початку 2019 року українці платили за газ більше, ніж бізнес. Це трапилося через те, що ринкова вартість блакитного палива впала, а регульований тариф знизили з великим запізненням. Цього року Україна повинна повністю перейти на ринкове формування цін. Таке зобов'язання ми взяли перед МВФ.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...