Кадровий дефіцит дає про себе знати: В Україні побільшало роботи для пенсіонерів, студентів та підлітків

Через війну українські підприємства стикаються з гострим дефіцитом робочої сили, залучаючи жінок на традиційно чоловічі посади, а також наймаючи пенсіонерів, студентів і підлітків. Це дозволяє компаніям підтримувати безперервність виробництва і допомагає стабілізувати економіку в умовах кризи, передають Патріоти України

Про це пише Reuters. За результатами опитування, проведеного Міністерством економіки серед понад 3000 компаній, майже 60% підприємств назвали пошук кваліфікованих працівників своєю головною проблемою.

Водночас компанії намагаються адаптуватися до нових реалій, змінюючи методи підбору персоналу і розширюючи кадрову політику. Вони активно наймають жінок на посади, які традиційно займали чоловіки, залучають працівників старшого віку, студентів та навіть підлітків. Це стосується як промислових підприємств, так і інших секторів економіки, що є важливим кроком для підтримки безперервності виробництва і відновлення економіки.

Багато великих українських компаній, зокрема промислові гіганти, зіштовхнулися з браком працівників. Тетяна Петрук, директор зі сталого розвитку компанії "Метінвест", розповіла в інтерв'ю агенції Reuters, що в компанії наразі відкрито близько 4000 вакансій. Через нестачу кадрів підприємства стикаються з проблемами, що негативно впливають на виробництво. "Брак кадрів відчуваємо не лише ми. Його відчувають усі компанії в регіонах, у тому числі й наші підрядники", – зазначила Петрук.

Компанії, як-от "Метінвест", адаптують свою кадрову політику до нових умов, автоматизуючи виробничі процеси, розширюючи обов’язки наявного персоналу та здійснюючи його ротацію. Одним із важливих кроків стало наймання працівників з-поміж старшого покоління та молоді, що тільки починає свій кар’єрний шлях. Оператор мобільного зв'язку Vodafone, наприклад, реформував свою програму для молоді, надавши можливість приблизно 50 підліткам у 12 містах України здобути свій перший досвід роботи.

Один із найяскравіших прикладів змін на ринку праці – активне залучення жінок до виконання робіт, які традиційно займали чоловіки. Це особливо помітно в компаніях, таких як "Сільпо" і "Метінвест". У "Сільпо", наприклад, жінки все частіше займають посади вантажників, обробників м’яса, охоронців та навіть водійок вантажівок. У компанії зазначають, що такі кроки допомагають покрити критичну нестачу робочої сили та підтримувати безперервність операцій.

У галузі виробництва сталі, яка завжди була орієнтована на чоловіків, також зростає частка жінок. У "Метінвесті" жінки становлять приблизно 30-35% робочої сили, а деякі з них залучені навіть до підземних робіт. Ці зміни підкреслюють важливість жінок у забезпеченні стабільної роботи підприємств та економіки в умовах війни.

Особливу увагу компанії приділяють роботі з ветеранами та молоддю. Група "Метінвест", яка виграла номінацію "Найкраща програма з адаптації ветеранів" і увійшла до п’ятірки "Найкращих роботодавців України 2024", запровадила програму підтримки ветеранів ще під час мобілізації. Повернувшись до мирного життя, колишні бійці отримують підтримку не лише від компанії, але й через спеціальні програми для їхніх сімей. Це важлива частина соціальної політики компанії, що дозволяє зберегти кадри та забезпечити їхню інтеграцію до цивільного життя.

Крім того, компанії активно працюють із професійними коледжами, залучаючи молодих фахівців. Це не лише допомагає закрити вакансії, але й сприяє формуванню нового покоління професіоналів, готових працювати у складних умовах.

Неприємний сюрприз відчули всі: В Україні різко подорожчав ключовий овоч

п’ятниця, 13 вересень 2024, 17:44

Ціни на оптові тепличні огірки в Україні зросли на 35%, досягнувши 45-60 грн/кг через обмежену пропозицію та підвищений попит. Наразі це найвищі ціни за останні 7 років, і подорожчання може продовжитися через несприятливі погодні умови, передають Патрі...

Кадровий дефіцит дає про себе знати: В Україні побільшало роботи для пенсіонерів, студентів та підлітків

п’ятниця, 13 вересень 2024, 15:30

Через війну українські підприємства стикаються з гострим дефіцитом робочої сили, залучаючи жінок на традиційно чоловічі посади, а також наймаючи пенсіонерів, студентів і підлітків. Це дозволяє компаніям підтримувати безперервність виробництва і допомаг...