Канадський транзит: Україна вже незабаром зможе запускати супутники на орбіту Землі своїми засобами, - Держкосмос

Україна, за прогнозами Держкосмосу, через 3-4 роки зможе завершити будівництво пускового комплексу в Канаді, який надасть Києву своє "вікно в космос". За словами експертів, будівництво можуть закінчити вчасно, якщо буде належне фінансування, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Апостроф".

У Державному космічному агентстві відзначають, що будівництво пускового комплексу в Канаді дозволить Києву визначати ціну на запуски космічних апаратів і заробляти, надаючи пускові послуги іншим країнам.

"Однак навіть при таких амбітних планах, фінансування галузі залишає бажати кращого. Якщо в 2014 році "на космос" країна виділила 3,6 млрд грн, то в 2015 році через витрати на війну з Росією ця цифра скоротилася до 2,8 млрд грн, а в 2018 році видатки на космічну галузь урізали до 2,5 млрд грн. Ще більше падіння зафіксовано в 2019 - 2020 роках", - говориться в статті.

Журналісти нагадують, що на початку 2021 року уряд затвердив концепцію загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, згідно з якою загальний обсяг фінансування повинен складати 30 млрд грн, з яких 15 млрд гривень має надійти з бюджету країни.

Експерти відзначають, що зараз космічна галузь України перебуває в стані реформування, а влада хоче перетворити держпідприємства на акціонерні товариства. Такий крок, на думку чиновників, дозволить співпрацювати з приватним бізнесом і посприяє залученню приватних інвестицій.

Однак, як мовиться в статті, поки Кабмін обмежився зняттям заборони на здійснення космічної діяльності приватними підприємствами.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...