"Катастрофи не буде": Економіст спрогнозував, чого чекати від курсу гривні у 2023 році

Економіка України у 2023 році залежатиме від ситуації на фронті. Спрогнозувати рівень інфляції та курс гривні неможливо, тому що ні для першого, ні для другого немає бази прогнозування. Про це в інтерв'ю "Главреду" завив голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак, передають Патріоти України.

За його словами, у 2023 році, як і у 2022-му, у нас буде не звичайна економіка, а економіка війни. Це означає, що розвиток економічної ситуації безпосередньо залежатиме від подій на фронті. "Чим раніше Україна здобуде військову перемогу, тим раніше ми почнемо економічне відновлення. І, навпаки, чим довше триватиме війна з Росією, тим довше ми будемо в стані рецесії та інших важких економічних процесів", - зазначив фахівець.

Новак додав, що, на щастя, Україна має масштабну зовнішню підтримку в усіх напрямках. "Але це не дає бази для прогнозу курсу гривні, адже основою для таких оцінок є курсова політика НБУ. Відштовхуватися від курсу, закладеного в державний бюджет на 2023 рік, ми не можемо, оскільки в наступному році бюджет буде переглядатися, можливо, навіть не раз. Це обумовлено тим, що економічне життя, зокрема, бюджетний процес упродовдж щонайменше першого півріччя безпосередньо залежатиме від ситуації на фронті", - сказав Новак. За його словами, навіть ухвалений бюджет є дуже приблизним орієнтиром, і насправді реалії 2023 будуть трохи іншими.

Обвалу гривні не буде

Новак вважає, що великого обвалу гривні не буде. Західні країни запевнили, що допомагатимуть Україні стільки, скільки буде необхідно, і це стосується не лише зброї та всього необхідного для ведення війни, а й економіки, і фінансів. "Тому можна розраховувати на те, що в українській економіці в 2023 році не буде катастрофи. Далі все залежатиме від того, як цю допомогу використовуватимуть наш уряд і Нацбанк. Але те, що така допомога буде, абсолютно очевидно", - резюмував фахівець.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...