Катастрофи з цінами не буде: У Зеленського розрахували наслідки ембарго на нафту з Росії

Західне ембарго на закупівлю нафти в Росії призведе лише до короткочасного стрибка цін на чорне золото. Навіть якщо світовий видобуток нафти не зросте, ціни повернуться до звичайних показників лише за кілька тижнів. Проте видобуток поза Росією, найімовірніше, збільшиться, тому стрибка може не бути зовсім, передають Патріоти України

Про це свідчать розрахунки Офісу президента України, розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко в інтерв'ю південнокорейському MoneyS. "ОП провів симуляцію – що буде, якщо додаткові поставки нафти не здійснюватимуться, що є найгіршим сценарієм", – пояснив він.

Модель показала, що навіть у такому разі зростання ціни на нафту повернеться до нормальних показників за кілька тижнів. Водночас африканські держави та деякі країни Близького Сходу вже почали готуватись до збільшення видобутку. Не виключено, що із пропозицією нафти на світовий ринок вийдуть Іран та Венесуела.

Наразі видобуток нафти штучно обмежений угодою країн-експортерів ОПЕК+. Таке рішення було ухвалено, щоб зупинити катастрофічне падіння цін під час пандемії коронавірусу. Відповідно, у разі надто активного зростання цін обмеження можуть бути зняті.

За прогнозом ВП, Росія при цьому продаватиме свою нафту з величезними знижками, і її можуть купувати Китай та Індія. Але є можливість заблокувати і ці поставки – запровадити санкції щодо російських портів та накласти ембарго на перевезення російської нафти.

Можливості постачати свою нафту у РФ і так обмежені, адже її танкерний флот є порівняно невеликим. Тому, на думку Устенка, світ не повинен допомагати Росії у транспортуванні енергоносіїв.

Загалом відмова від російської кривавої нафти є першочерговим завданням. Адже Кремль отримує за свою нафту лише від Європи по 1 млрд євро на день. Якщо РФ втратить ці гроші, закінчення війни в Україні наблизиться.

Тим часом поки що країни ЄС лише нарощують закупівлі. У березні імпорт склав 4,7 млн барелів – максимум із початку пандемії коронавірусу. Німеччина заповнила нафтові сховища до найбільшого рівня історії і збирається продовжувати закупівлі.

Ціни на нафту Brent на світовому ринку тримаються близько $100 за барель. Пікове зростання до $130 за барель спостерігалося на початку березня, проте вартість сировини пішла вниз. Такі ціни трималися у світі до 2014 року. Падіння ціни на нафту вдвічі відбулося через надлишок сировини на ринку.

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...