Казахстан потерпає через аномальну спеку та посуху: Степи горять, врожай пропав, свійські тварини гинуть через голод

Від кінця весни у Казахстані встановилася аномальна спека, яка супроводжується сильною посухою. Через це у країні масово гинуть свійські тварини, а експерти кажуть про втрачений врожай.

Як констатує місцеве Радіо Свобода, навесні у Казахстані фіксувалися температурні рекорди. Подекуди стовпчики термометрів сягали +40 градусів за Цельсієм, зазначають Патріоти України.

У літні місяці через недостатню кількість опадів у кількох районах на заході країни не зійшла трава, а у центральній частині Казахстану степові пожежі знищили десятки тисяч гектарів пасовищ.

Аномальна спека спричинила степові пожежі

Своєю чергою, нестача корму призвела до загибелі худоби. Нині у Казахстані масово гинуть свійські тварини – коні, корови та вівці.

Волонтери з усієї країни косять траву у своїх регіонах і відправляють тюки сіна в посушливі райони, щоб допомогти прогодувати голодних тварин.

Експерти пов’язують посуху і зниження кількості опадів із кліматичними змінами.

"Якщо ми подивимось на наш індекс загальної циркуляції, то у травні було багато повітряних потоків у Казахстан із південного заходу, і температура повітря була високою. У той час було мало опадів. У деяких районах опадів не було взагалі. Тому у нас така посуха", – зазначив співробітник державної синоптичної служби "Казгідромет" Нурлан Абаєв.

За прогнозами синоптиків, суха та спекотна погода зберігатиметься у Казахстані й у серпні. При цьому експерти не виключають, що посуха може змінитися рясними опадами.

"На нас чекають і вологі роки, й посушливі роки. Будуть роки зі спекотним літом та морозною зимою", – зазначив Абаєв.

Фермери, які втратили худобу через посуху, закликали уряд оголосити режим надзвичайної ситуації та надати реальну допомогу постраждалим. Вони стверджують, що спрогнозувати посуху можна було ще навесні. У липні президент Касим-Жомар Токаєв звільнив міністра сільського господарства Сапархана Омарова і пообіцяв, що "держава надасть фермерам необхідну допомогу".

Через посуху тваринам не вистачає їжі

Як зазначає Reuters, у регіоні Мангістау, який особливо постраждав через посуху, загинули вже понад тисячу свійських тварин, велика кількість серед тих, які все ще залишаються живими, страждають через нестачу корму. За словами еколога Оринбасара Тогжанова, який живе у столиці провінції Актау на узбережжі, окрім підвищення глобальної температури, Мангістау стає більш чутливим до посухи через те, що у Каспійському морі, яким він майже оточений, знижується рівень води.

"Є припливи й відливи, але море не досягло свого старого максимального рівня води за останні 100 років", – сказав він.

Керівниця відділу кліматичних досліджень "Казгиідромету" Світлана Долгих, зазначила. що середні температури в Казахстані підвищуються на 0,3 градуса Цельсія кожні десять років. За її словами, це може мати тимчасові позитивні наслідки, такі як збільшення кількості дощів і зимового снігу в північних зернових регіонах Казахстану, що прогнозується наявними кліматичними моделями, але сільське господарство в цілому вважається схильним до ризику через зміни клімату у країні.

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.