Кажуть, що щодня на війну потрібно 5,6 млрд грн: У Мінфіні закликали підвищити податки для всіх українців

Україна щодня витрачає на захист від російської військової агресії в середньому по 5,6 млрд грн. Ці кошти надходять виключно із внутрішніх джерел фінансування держбюджету, зокрема податків та зборів. У цих умовах підвищення податків для всіх українців є неминучим, і його вже найближчим часом мають підтримати народні депутати. Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передають Патріоти України.

Він закликав депутатів Верховної Ради ухвалити законопроєкт про підвищення податків, який вже запропонував уряд. "Війна триває вже третій рік і щодня потребує в середньому 5,6 млрд грн. Наша боротьба з агресією фінансується виключно за рахунок внутрішніх джерел. Кожна гривня, сплачена громадянами та підприємцями до держбюджету України, йде на фінансування захисту та оборони. Те саме стосується і внутрішніх запозичень у вигляді військових облігацій. Усі ці кошти уряд спрямовує на Збройні сили", – заявив Марченко.

Він зазначив, що військовий бюджет Росії більший за український утричі. Так, РФ у 2024 році планує витратити 120 млрд дол. на фінансування агресії проти України. Водночас, витрати на сектор безпеки та оборони України у поточній редакції держбюджету-2024 становлять 42 млрд дол. (за розрахунковим обмінним курсом 40,7 грн/дол).

За розрахунками Мінфіну, зараз Україні не вистачає 500 млрд грн на фінансування армії. І це головний аргумент за підвищення податків. Марченко навів як приклад досвід інших країн, які пережили війни. "Міжнародний досвід показує, що країни, які своєчасно приймають складні рішення, виграють війни", – заявив міністр, нагадавши про такі випадки:

  • під час Першої світової війни Велика Британія підвищила ставки прибуток з 6% до 30%. Це, за словами Марченка, дозволило країні забезпечити значні кошти на фінансування військових витрат;
  • у США під час Першої світової гранична податкова ставка зросла із 7% до 77%;
  • в ході Другої світової війни у Великій Британії максимальна ставка податку на прибуток підвищилася до 97,5%, а в США податок на найнижчий рівень доходів зріс з 4% до 23%, податки на надприбутки сягали 94%.

"У колишнього голови ФБР Джона Гувера була улюблена фраза: When the going gets tough, the tough get going. Що означає, що, зіткнувшись із труднощами, сильні люди не здаються, а навпаки – виявляють рішучість, щоб подолати перешкоди. Це моє звернення до народних депутатів. Я розраховую на вашу підтримку та рішучість", – заявив глава Мінфіну.

Підвищення податків в Україні: основні пропозиції Кабміну

  • Збільшити ставку військового збору з 1,5 до 5%. При цьому його зобов'яжуть платити юросіб та фізосіб-підприємців (ФОП) – за різними ставками залежно від групи.
  • Обкласти військовим збором торгівлю нерухомістю та авто.
  • Запровадити податок на солодку газованку.
  • Стягувати військовий збір у розмірі 30% від вартості під час продажу ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння.
  • Обкласти військовим збором фіз- та юросіб при купівлі банківських металів.

"В умовах війни військовий збір мають сплачувати всі. Це наша спільна відповідальність: і фізичних осіб, і ФОП, і великого бізнесу. Перегляд ставок військового збору та введення його для низки платників податків дозволить отримати до держбюджету додаткові 121,8 млрд грн для сектору безпеки та оборони", – заявив Марченко.

Кажуть, що щодня на війну потрібно 5,6 млрд грн: У Мінфіні закликали підвищити податки для всіх українців

середа, 24 липень 2024, 6:44

Україна щодня витрачає на захист від російської військової агресії в середньому по 5,6 млрд грн. Ці кошти надходять виключно із внутрішніх джерел фінансування держбюджету, зокрема податків та зборів. У цих умовах підвищення податків для всіх українців ...

Розблокування зброї від ЄС за пальне, котрим Путін оплачує послуги Орбана: Угорщина виставила Україні ультиматум через зупинку транзиту російської нафти

вівторок, 23 липень 2024, 23:25

Угорщина блокуватиме програму фінансування військової допомоги Україні на 6,5 мільярдів євро в рамках Європейського фонду миру. Це відбуватиметься доти, доки Україна не поновить поставки російської нафти в Угорщину, заявив угорський міністр закордонних...