Хелловін буде без гарбуза, Новий рік - без шампанського: Світу загрожує дефіцит продуктів - постраждати може і Україна

Уже в найближчому майбутньому світ може відмовитися від споживання м'яса, а яловичина і свинина стануть розкішшю, як і шампанське. Від м'яса можуть відмовитися через вплив на клімат виробництва. У дефіциті можуть опинитися й інші продукти, про це вже сурмлять у США й Англії, зазначають Патріоти України.

"Це (м'ясо. – Ред.) буде розкішним продуктом, який ми будемо їсти, коли захочемо себе побалувати", – заявив генеральний директор Danish Crown Джейс Валер, повідомляє Bloomberg. Danish Crown – виробник продуктів харчування з Данії.

Компанія займається в основному переробкою м'яса свинини і яловичини.До речі, за результатами дослідження The Guardian, м'ясні компанії змушені обмежувати викиди парникових газів: 57% усіх викидів харчової промисловості припадає на виробництво продуктів тваринництва. Крім цього, вирішення проблеми викидів метану від тваринництва – одна з ключових кліматичних проблем для виробників.

Про нестачу і подорожчання поставок говорять у багатьох країнах, наприклад, в Англії. Загалом жителі Британії відчувають тривогу щодо браку продовольства, який наразі вражає країну. Це загрожує перебоями з різдвяними обідами.

Водіїв немає – свинина в дефіциті

В Англії не вистачає водіїв для перевезення свинини у продуктові та м'ясні крамниці, повідомляє TNYT. Міністр фінансів Великобританії Ріші Сунак розповів по радіо BBC, що на Різдво буде дефіцит із м'ясними продуктами.

Канцлер казначейства заявив, що британський уряд робить "усе, що в їхніх силах". Мета – пом'якшити проблеми з ланцюжком поставок. Також у Британії стало проблемою знайти в супермаркетах молочні продукти. Відсутність водіїв вантажівок у державі зумовлює брак основних продуктів харчування, включно з яйцями, молоком і випічкою.

Кожен шостий житель Великобританії зазначив, що в останні тижні не зміг купити деякі основні продукти харчування через їхню відсутність, згідно зі звітом Управління національної статистики, в якому було опитано близько 3500 сімей. Фахівці попереджають, що незабаром дуже складно буде знайти індичку, шоколад і молоко.

У Штатах пустують полиці в магазинах

У супермаркетах і магазинах в американських містах стало менше товарів, деякі продукти стали дефіцитними, а також спостерігається стрибок цін. Йдеться про банани й арахісове масло, а рибні палички тепер знайти стало значно складніше.

Найбільше на нинішню ситуацію вплинула пандемія коронавірусу. Наприклад, у Північній Кароліні особливо сильно постраждали підприємства з переробки м'яса і птиці, пише WFAE.

На Хелловін без гарбуза

Дефіцит гарбуза може продовжитися другий рік поспіль. Через пандемію в 2020-му посуха завдала шкоди врожаю, повідомляє Рarade.

У поточному році поширення грибка на багатьох гарбузових культурах, наприклад, у Штатах (більше в Іллінойсі), з яких виробляється велика частина консервованого гарбуза і гарбузового пюре, може ще більше погіршити ситуацію щодо продажу товарів.

На Новий рік без шампанського

У світі може виникнути дефіцит товарного вина і шампанського у святковий зимовий сезон. Справа в тому, що збільшився попит на коробки і пляшки для алкогольних напоїв. Також зросли ціни на доставку товарів по всьому світу.

Виробники вин наразі зіткнулися з логістичними проблемами. Американські винороби скаржаться, що на ринку немає пляшок для розливу.

Минулого місяця попит на винні коробки збільшився на 77%, а на винні пляшки – аж на 172%. Справа в тому, що пропозиція не встигає за потребами виробників. Причина – збої в ланцюжках поставок, а більшість тари надходить із Китаю та Індії.

Домашні тварини без кормів

Вартість інгредієнтів кормів для домашніх тварин зросла з 8% до 20% із початку пандемії. Підвищення цін на основні продукти харчування, такі як кукурудза, соя і м'ясо, крім зростання транспортних витрат і витрат на робочу силу, позначається на всіх поставках продуктів харчування – як для тварин, так і для людей.

"Ланцюжок поставок домашніх тварин нічим не відрізняється від ланцюжка поставок продуктів харчування. COVID, очевидно, дійсно підкреслив це – чи то інгредієнти, сировина, обробка, чи простої на різних об'єктах", – заявив партнер OC&C Strategy Consultants Кой Нокс, пише Reuters.

А далі що?

Фахівці впевнені, що ситуація в майбутньому погіршиться. Тім Уї з Moody's Analytics говорить, що проблеми ланцюжка поставок посиляться.

"Прикордонний контроль і обмеження мобільності, відсутність глобального пропуску вакцини і стримуваний попит об'єдналися в ідеальний шторм, коли глобальне виробництво буде утруднене через невчасні поставки, витрати й ціни виростуть. І внаслідок зростання ВВП в усьому світі не буде таким сильним", – сказав аналітик.

Джерело: Обозреватель

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...