Хіти тижня. "Байден идет!": Заможні росіяни панічно скидають рублі

Подальша доля рубля буде залежати від адміністрації Джо Байдена і його рішучості вводити нові санкції.

Московська біржа зафіксувала різкий сплеск числа бажаючих позбутися рублів і купити долари США. На вечірній сесії валютного ринку в п'ятницю кількість заявок на покупку в парі долар-рубль з розрахунками завтра досягало 5,2 тисячі. Це випливає з даних в терміналі Quik, зазначають Патріоти України.

Це значення близьке до рекорду за весь час доступних даних. Більше заявок на придбання доларів (6 тисяч) в біржовому «стакані» стояло лише одного разу - 18 січня 2014 року, через два дні після історичного «чорного вівторка» з обвалом рубля до 80 за долар і 100 за євро.
В цьому році максимальне число бажаючих купити валюту біржа фіксувала 16-17 березня, коли рубль почав стрімко руйнуватися разом з цінами на нафту, а потім - в перших числах червня, коли курс долара на короткий час падав нижче 70 рублів. З тих пір, як правило, число заявок від покупців коливалося близько 3 тисяч, в рідкісні моменти піднімаючись до 4 тисяч.

Покупці валюти з'явилися на біржі після того, як рубль несподівано і різко зміцнився на тлі виборів США. За два дні - 3 і 5 листопада - курс долара впав на 3,4 рубля, або 4,2% - рекордно з січня 2016 року. Почавши тиждень стрибком до 80,9525 рубля, «американець» в четвер падав нижче 77 рублів, а завершив тиждень на позначці 77,41.

Євро знижувався повільніше, слідуючи за динамікою форекса, де долар оновив 2-місячний мінімум. Курс європейської валюти з 94,14 рубля в понеділок впав до 92,0125 рубля на закриття п'ятничних торгів.
C початку року, втім, рубль втрачає 25% до долара і 30% до євро, що робить його третьою гіршою валютою ринків, що розвиваються (після турецької ліри і бразильського реала).
Подальша доля рубля буде залежати від адміністрації Джо Байдена і його рішучості вводити нові санкції. «У середньостроковій перспективі рубль, швидше за все, буде відставати від активів інших EM за президентства Байдена через зрослу ймовірність нових санкцій США до РФ і / або як мінімум меншою відкритості Білого дому до зовнішньої політики РФ», - говорить старший аналітик з ринків Informa Global Markets в Лондоні Крістофер Шилз.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...