Хіти тижня. Буде дешевше за картоплю? В Україні рекордний врожай винограду

​Фермери побоюються збитків через перенасиченість внутрішнього ринку та низьку вартість плодів.

У серпні на полицях і на ятках радує око чорний, рожевий, білий український виноград. Армані, Спонсор, і навіть Аватар – ягоди, наче сині фініки: це виноградарі із усієї України з’їхались похизуватись, у кого кращий сорт, ідеться в сюжеті ТСН, зазначають Патріоти України.

Валентин вирощує понад 400 сортів, плекає усі, але є улюбленці: "Найбільше подобається ось цей, Різауш. У нього ягода така дуже хрумка, смак, і от йому ще днів 5-6 – і буде шик". Найменші ягоди, кіш-міш, від 3-4 грамів, а є сорти до 40, і це без хімії. Про експорт своєї продукції українські фермери ще не мріють – тут би свій ринок наситити і відбитись від іноземних конкурентів, наприклад, з Туреччини. "У Туреччині є пакувальні будинки спеціальні. Фермери привозять туди продукцію, товар допрацьовується і привозиться сюди у свіжому красивому вигляді. І продається в нас турецький виноград. Ну, трошки прикро. Наш кращий, але той дешевший", - каже експерт Володимир Терновський.

Херсонщина, 12 гектарів виноградників на березі Дніпра. Фермер Михайло Павлівський каже, що цьогоріч вперше оптова ціна його товару за кілограм менша, аніж він сам зможе купити собі картоплі. "Оцей кілограм буде коштувати 10 гривень. Кілограм картоплі буде коштувати майже 20 гривень. Це нечесно. Я не думаю, що хтось хоче здавати по 12 гривень. Тому що закінчиться виноград, якщо його продавати по 12 гривень – через тиждень закінчаться гроші, залишиться робота", - каже фермер.

Однак фермери змушені віддавати оптовикам свій товар і за такою ціно. А вже після кількох посередників для покупця ягода дорожчає в рази. На півдні України на прилавках вартість винограду в середньому від 20 до 35 гривень. На заході - вже від 30 до 50. На сході і в центрі ціни коливаються від 25 і вище. У Києві продавчиня на ярмарку вихваляє свій товар – увесь виноград по 40 гривень. Закуповує його в Одесі, покупці беруть – особливо перед Спасом, щоб освятити.

У роздріб вже надійшли різноманітні сорти. І важливо - український, свій виноград. Які ціни на нього та чи витримують конкуренцію вітчизняні фермери із іноземною ягодою? І скільки треба з'їсти, щоб виноград став ліками - дивіться відео.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...