Хіти тижня. Друкарський верстат піде у хід? У НБУ розповіли, що буде з курсом долара восени

Підстав для зростання курсу долара в Україні немає, а НБУ поки не збирається запускати "друкарський верстат", хоча "простір" для цього є. Про це сказав голова ради Нацбанку Богдан Данилишин в інтерв'ю "Сегодня", передають Патріоти України.

"На сьогодні фундаментальних підстав для девальвації курсу гривні немає. Поточний рахунок, який визначає значення курсу національної валюти, є позитивним", – сказав Данилишин. За його словами, НБУ готовий і далі продавати і скуповувати валюту, щоб згладжувати коливання курсу.

Водночас яким буде курс восени, не знає ніхто – все залежатиме від ситуації з коронавірусом. "Ситуація восени залежатиме від епідеміологічної обстановки в країні, пов'язаної з епідемією коронавірусу. Зараз ми точно не можемо сказати, чи буде друга хвиля захворювань і чи буде через це введено нові обмеження для роботи підприємств. Але загалом тих сезонних коливань на валютному ринку, які спостерігалися раніше, вже немає", – додав економіст.

Що буде з емісією гривні

Данилишин запевнив, що НБУ поки не планує запускати "друкарський верстат", щоб збільшити обсяг гривні в обігу. "З огляду на показник насиченості економіки України грошима (співвідношення грошової маси до ВВП) в Україні дійсно є простір для збільшення обсягу грошей, які обслуговують економічні відносини. Водночас хочу підкреслити, що незабезпеченої емісії гривні в Україні немає і не планується", – підсумував Данилишин.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...