Хіти тижня. "Ефект від звільнення Продана": Збори митниці за 1-й квартал 2019-го перевищили показники 1-го кварталу 2018-го на 11,5 млрд, - Бутусов

Порівняно з 2018 роком у спецфонд переказано більше на 10 мільярдів 763 мільйони гривень.

Мирослав Продан. Фото: Цензор.НЕТ.

Надходження до бюджету від митних зборів у січні-березні 2019 року на 11,5 млрд грн перевищили збори за січень-березень 2018-го. Це ефект від звільнення Продана і розмитнення "євроблях". Про це написав у Facebook журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

"Після звільнення з посади в.о. голови митниці Мирослава Продана унаслідок кримінальної справи про незаконне збагачення і придбання двох вілл у Туреччині керівництво країни усвідомило, що на кордоні великі проблеми, управління повністю дезорганізоване і в бюджеті не буде грошей на вибори, соціальні програми, виплати буде нічим фінансувати, оскільки платежі в 2018-му стрімко скорочувалися. Було визнано, що збільшується "чорний імпорт", тобто товари, які надходять без жодного оформлення, і бюджет зазнає величезних втрат - за різними оцінками понад 20% товарів заходило без сплати податків взагалі. Координація між правоохоронними органами та митницею була відсутня взагалі - організаційний і управлінський хаос", - повідомив журналіст.

За його словами, з січня 2019 року Кабмін спільно з СБУ, МВС і Держприкордонслужбою здійснює заходи щодо зупинки "чорного імпорту" і насамперед щодо зупинки "чорного імпорту" автомобілів на єврономерах.

Як наслідок, за перший квартал ставки зборів залишилися тими ж, інфляції немає і можна побачити різницю в статистиці. "У січні-березні 2019-го митниця переказала до бюджету 92 млрд 572 млн грн. Порівняно з першими трьома місяцями 2018 року приріст надходжень до бюджету становить 11 мільярдів 501 мільйон гривень. Розклад бюджету виконано на 100,4%. Збори платежів у бюджет здійснюються за двома напрямками: загальний фонд і спеціальний фонд. За загальним фондом план зборів, встановлений Мінфіном 2019 року, не виконано на 10%. Однак у цифрах за загальним фондом переказано до бюджету на 738 мільйонів більше, ніж за той же період 2018-го. А от надходження в спецфонд перевиконано на 195,5%. Порівняно з 2018 роком у спецфонд переказано більше на 10 мільярдів 763 мільйони гривень", - пише Бутусов.

Він пояснює, що в спецфонд були, по-перше, спрямовані кошти від розмитнення "євроблях", по-друге, мито та акциз із нафтопродуктів у 2018-му розподілялися між загальним і спеціальним фондами 50 на 50, а в 2019 році Мінфін вирішив направляти в спецфонд 75% мит і акцизу від нафтопродуктів.

"Чому Кабмін зосереджує ресурси в спецфонді? Бо з нього кошти можна виділяти на цільові програми Кабміну, і в рік президентських і парламентських виборів уряд отримує кошти для фінансування чого завгодно, і при цьому не скутий зобов'язаннями бюджетних програм. Грошима зі спецфонду Кабмін може маневрувати сам.

Що показують ці цифри? Це ціна втрати керованості на кордоні. Зростання платежів сталося тому, що раніше весь цей імпорт проходив повз митницю та державну скарбницю. Зняття Продана, мінімальні заходи з наведення порядку, встановлення координації між відомствами на кордоні, ухвалення закону про "євробляхи" - і почалися затримання на кордоні, і в бюджет потекли гроші, які раніше розходилися кишенями.

І цих результатів досягнуто попри те, що на митниці вже три роки немає повноцінного керівника і відповідальності, що лише оголошено конкурс на посаду глави митниці (із зарплатою 24 тисячі гривень туди зараз, напевно, ломонуться всі топ-менеджери).

За різними оцінками, втрати через недонадходження платежів з імпорту за рік становлять від 2 до 4 мільярдів доларів. Ці гроші можна отримати лише за умови якісної зміни ситуації на митниці, необхідні довгострокові комплексні заходи. Щоб повністю ліквідувати "чорний імпорт", щоб поставити під контроль "сірий імпорт", який надходить із декларуванням, проте із заниженням митної вартості, будуть потрібні системні заходи.

Потрібно змінити сам підхід до охорони кордону та митної політики, потрібна стратегія, зрозуміла і яку підтримує президент, уряд, парламент і всі правоохоронні органи, потрібне додаткове фінансування митниці та правоохоронців із бюджету, а не з кишені контрабандистів", - резюмує журналіст.

Нагадаємо, 15 листопада Спеціальна антикорупційна прокуратура оголосила Продану про підозру в незаконному збагаченні. За даними САП, за час роботи на посадах в.о. заступника і в.о. голови ДФС із липня 2016 року до червня 2018 року він отримав 89 млн грн, за які йому придбали низку об'єктів нерухомості та автомобілів. За даними НАБУ, він оформив на інших осіб право власності на майно на 89,5 млн грн. Зокрема, за 76,6 млн грн придбано об'єкти нерухомості в Турецькій Республіці. Водночас НАБУ продовжує встановлювати причетність Продана до іншого майна, зокрема квартир у ЖК "Французький квартал" і вдома в смт. Могилів-Подільський тощо.

Сам Мирослав Продан заявив, що "не бачив жодного офіційного документа" щодо висунутих проти нього обвинувачень. 4 грудня Солом'янський районний суд Києва обрав Мирославу Продану запобіжний захід у вигляді взяття на поруки з носінням електронного браслета. На початку вересня 2018 року в.о. керівника ДФС Мирослав Продан пішов у відставку.

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Курс долара в Україні значно зріс: Озвучено прогноз, чи дійде до 40 грн і чи варто скуповувати валюту

вівторок, 23 квітень 2024, 7:27

В Україні курс долара за останні кілька місяців зріс більш ніж на 4% і наблизився до психологічної позначки у 40 грн. Головна причина – Національний банк зменшив обсяги валютної інтервенції, передають Патріоти України. Подорожчання долара триватиме, б...