Хіти тижня. Експерти розповіли, що буде з гривнею у травні

Фінаналітики за стабільність, але очікують невеликих стрибків курсу.

Після невеликого ослаблення, що сталося перед виборами президента, гривня міцніє. Нацбанк також підвищив офіційний курс гривні на 9 коп., до 26,68 грн/дол. Експерти прогнозують нацвалюті найближчими місяцями відносну стабільність, але не виключають невеликих стрибків курсу в зв'язку з виплатами за боргами і підвищенням соцстандартів, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Як змінювався курс

Якщо 20 квітня курс готівкового долара додав відразу 27 коп., подорожчавши до 27,2 грн/дол у продажу і до 26,88 грн/дол в купівлі, то 24 квітня гривня відіграла падіння. Більш того, долар став на 3 коп. дешевше в продажу (в середньому 26,9 грн/дол) і на 7 коп. дешевше в купівлі (в середньому 26,6 грн/дол). Збільшення спреда (різниці між купівлею і продажем) говорить про те, що фінансисти вірять у зміцнення гривні, тому не поспішають скуповувати валюту, сподіваючись, що вона подорожчає. Схоже, вірить в це і населення: згідно з нашим моніторингом банків, ажіотажу ні з покупкою, ні з продажем валюти немає, касири навіть скаржаться на затишшя.

Прогноз від експертів

Банкіри та аналітики фінансового ринку також прогнозують стабільність курсу гривні, але кажуть, що він буде трохи вище 27 грн/дол.

"Стрибок готівкового курсу перед виборами носив спекулятивний характер, – сказав нам директор фінкомпанії "Аверс №1" Ігор Львов. – Ринок не очікує різких стрибків, оскільки з боку майбутнього президента підтверджено співпрацю з МВФ. Але в найближчі два-три місяці курс виявиться в коридорі 27-27,5 грн/дол через виплати за зовнішніми боргами і зростання соцстандартів з 1 липня, оскільки приплив "зайвої" гривні на ринок послабить її курс".

А ось керівник відділу аналітики Forex Сlub Андрій Шевчишин бачить три можливих ризики, здатних обвалити гривню вже в травні вище 28 грн/дол.

"Перший ризик – це виплати за зовнішнім держборгом на початку травня (близько 2 млрд дол), другий – якщо за підсумками місії МВФ, наміченої на травень, ми не отримаємо від Фонду черговий транш в 1,9 млрд дол, третій – можливий достроковий розпуск новим президентом Верховної Ради і дострокові парламентські вибори, – аналізує Шевчишин. – Останній ризик наразі малоймовірний, але не виключений".

ВЗагалом експерти оцінюють, що ймовірність девальвації гривні нижче 28 грн/дол приблизно втричі нижче, ніж стабільність її курсу в найближчі 100 днів в межах 27-27,5 грн/дол.

Курс валюти залежить від політики

Влітку курс долара залишиться в коридорі 26,5-27,5 грн, вважає керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.

"Знизиться ділова активність, зросте експорт наших товарів, і знизиться імпорт нафтопродуктів – це все зміцнить гривню. Але є ризики політичні. Якщо влада втратить контроль над ситуацією в країні, це відлякає інвесторів, а люди захочуть зняти гроші з банків", – зазначає експерт.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...