Хіти тижня. Експерти розповіли, що сталося з курсом долара і куди найвигідніше вкладати гроші українцям

Через вибори гривня зміцніла до показників трирічної давності.

Цього року американська валюта поводиться непередбачувано: традиційне за останні роки літнє здешевлення долара виявилося рекордним – курс впав до рівня серпня 2016 року, тоді за 1 долар давали близько 25,6 грн. Чи можливо подальше зміцнення гривні і як довго воно збережеться, з'ясовували журналісти, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Чому дешевшає

Головною причиною зміцнення гривні фінаналітики називають не економіку, а політику. Як роз'яснив нам керівник відділу аналітики Forex club Андрій Шевчишин, на проведення виборів всім учасникам потрібні були гроші, причому в гривнях. Тому до України завезли багато валюти, і курс долара почав падати, що додатково наклалося на сезонне зміцнення гривні, яке відбувається влітку через зниження попиту на неї з боку бізнесу.

"Але міцна гривня призвела до зниження надходжень до держбюджету, номінованих в нацвалюті, це, зокрема, акциз на паливо, якого ми імпортуємо сотні тисяч тонн, – аналізує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Щоб не допустити затримок з виплатою зарплат бюджетникам і пенсій, підвищити соцстандарти, держава за півроку виконала річний план з випуску облігацій держпозики (це десятки мільярдів гривень), причому під дуже високий відсоток – 17% річних. Що привернуло міжнародних фінансових спекулянтів, які зараз вже купують ОВДП не на ринку, а викуповують їх у українських комерційних банків, сподіваючись на швидкий великий заробіток".

Прогнози: оптимістичні і не дуже

На думку Андрія Шевчишина, ситуація наразі оптимістична: "У Раді буде створена монокоаліція, відновлена співпраця з МВФ, вже цього року можемо отримати транш 1,5-3 млрд доларів. На тлі цих новин курс ще кілька тижнів продовжить зміцнюватися і може дійти навіть до 25 грн/дол. Але сильна гривня вже створює проблеми для експортерів, так як наше зерно, руда і т. д. стають на ринку занадто дорогими. Тому з середини серпня тренд зміниться, гривня почне дешевшати. Різкого обвалу не очікую, але до кінця року встановиться рівноважний курс 27,5-28 грн/дол, який влаштує і експортерів, і імпортерів".

А ось Пендзин нагадав, що, за прогнозом МВФ, середньорічний курс долара в Україні цього року 28,6 грн/дол. "При сьогоднішніх 25,5 грн/дол в грудні має бути більше 30 грн/дол, – підрахував Пендзин. – Це може статися, коли в середині грудня ОВДП, термін дії яких закінчується 2019-го, будуть пред'явлені до погашення. Але такого обвалу курсу влада не допустить, інакше їх рейтинг довіри впаде відразу. Тому за рахунок резервів Нацбанку курс утримають в межах 28,5 грн/дол"".

У що вкладати гроші українцям

Фахівці бачать два доступних способи збереження і примноження заощаджень для більшості українців, доходи яких не дозволяють вкладатися в ОВДП Мінфіну (заробити на них можна, але вклавши не менше 100 тис. грн). За словами Шевчишина, перший спосіб – це гривневі депозити, середня прибутковість яких нині 10,5-14,7% річних залежно від терміну договору.

"При очікуваній інфляції в 8-8,5% це вигідніше, ніж депозити у валюті, де відсоток 1-2,5%, і при цьому валюта дешевшає, – говорить Шевчишин. – Але якщо чекати, що долар до кінця року коштуватиме на 3 грн дорожче, ніж зараз, або 28,5-28,6 грн/дол і, ризикнувши, купити валюту по 25,5 грн/дол., то прибутковість може становити до 25 %".

Пендзин радить почекати можливого зниження курсу до 25 грн/дол і тільки тоді зайнятися конвертацією гривні в валюту. Крім долара, частину заощаджень – до 20%, а тим, хто часто їздить до Європи, то і більше, можна конвертувати в євро.

Раніше повідомлялося, що в п'ятницю, 26 липня, долар і євро в Україні рекордно впали в ціні. При цьому на закриття тижні курс євро досяг 2,5-річного антирекорду.

Крім того, аналітики розповіли, яким буде курс долара до кінця року. Експерти вважають, що незважаючи на дію несприятливих факторів, до кінця року курс буде нижче закладеного в держбюджеті-2019 (29,4 грн/дол.).

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...