Хіти тижня. Готуйте свічки! Українцям розповіли, як відбуватимуться віялові відключення електроенергії і хто залишиться зовсім без світла

Віялових відключень світла не буде, запевняє українців влада. При цьому експерти в галузі енергетики кажуть, що віялові відключення електроенергії вже фактично почалися або ось-ось розпочнуться. Просто енергетики камуфлюють їх під планові відключення, пов'язані з ремонтними роботами, передають Патріоти України.

До речі, мер Києва Віталій Кличко попередив мешканців столиці, що ймовірність віялових відключень у Києві дуже висока, особливо якщо почнуться сильні і тривалі морози.

А ось глава уряду Денис Шмигаль заявив, що про жодні відключення електрики не йдеться. Енергоресурсів вистачить на все, і українцям немає про що непокоїтися, каже прем'єр.

Своє бачення ситуації висловив в інтерв'ю одному з українських видань і голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За словами Попенка, ймовірність віялових відключень електроенергії цього опалювального сезону дуже висока. Причому вона виросте до другої половини сезону, наприкінці січня-лютого, коли запаси енергоресурсів вичерпаються і енергії просто не вистачатиме на заявлену потужність споживання.На електростанціях катастрофічно вичерпуються запаси вугілля , каже Попенко. Так, лише з 25 жовтня до 8 листопада запаси вугілля на електростанціях скоротилися на 104 тис. тонн і склали 479,4 тис. тонн . А вже до 11 листопада вони становили до 407,4 тис. тонн. І це при тому, що справжні холоди в Україні ще не починалися.

Експерт розповів сценарій, за яким будуть змушені виживати українці в умовах нестачі електроенергії

Оскільки ТЕС зупиняються одна за одною, в енергосистемі не вистачатиме електрики для маневрування між високим денним та зниженим нічним навантаженням. Через це, очевидно, найенергоємніші підприємства будуть змушені перейти на нічний режим роботи, припускає експерт.

"Це торкнеться феросплавних заводів, зокрема заводу "Дніпроспецсталь". На кілька днів відключають електроенергію в Київській та Одеській областях. Постраждають і невеликі села, їх можуть відрізати від електроенергії", - висловив своє бачення ситуації Олег Попенко.

Тобто, іншими словами, багато городян будуть змушені ходити на роботу вночі. А багато сільських жителів ризикують залишитися без електрики не на годину і навіть не на день, а на кілька днів поспіль.

Щоправда, в Укренерго від такого пророкування відхрестилися. А щодо віялових відключень, то вони не завжди є наслідком нестачі електроенергії в мережі, кажуть у компанії.

"Ці відключення відбуваються автоматично, без участі людини. І вони далеко не завжди викликані нестачею електроенергії, яка має покривати споживання. Це просто спрацьовує релейний захист. Графік аварійних відключень ми завжди повідомляємо заздалегідь", - пояснили в компанії Укренерго.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...