Хіти тижня. Як інавгурація і приїзд МВФ вплинуть на курс долара в Україні

В Україні період значного зміцнення гривні може на деякий час змінитися плавною стабілізацією.

У травні, упевнені експерти, долар має шанси пробити рекордну позначку і подешевшати до 26 грн/$. Однак, з іншого боку, верхня можлива курсова позначка — близько 26,4 грн/$, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Чого чекати від курсу долара на найближчий тиждень

В Україні тиждень з 20 травня запам'ятається важливими політичними подіями. По-перше, в понеділок відбудеться довгоочікувана інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського. З одного боку, як зазначають аналітики, частина інвесторів напередодні "коронування" притримують свої інвестиції і намагаються "вичекати" ситуацію, коли все нормалізується. По-друге, вже наступного дня до Києва приїде місія МВФ.

Друга новина має навіть більш вагоме значення в ситуації на валютному ринку України. Навіть без МВФ, з урахуванням достатніх обсягів золотовалютних резервів, країна може впоратися з обслуговуванням і погашенням боргів у поточному році. Однак, якщо почати активно витрачає резерви, отримати "червоне світло" від МВФ, розміщувати цінні папери навіть під високі відсотки Україні буде значно складніше. Інтерес інвесторів і кредиторів до країни може в такому разі зникнути. Та й вищезазначені обставини неодмінно призведуть до ажіотажного попиту і девальвації.

Наприклад, варто згадати ситуація минулого року. Тоді через введення воєнного стану курс піднявся за лічені дні практично на 50-90 коп./$. Ні заяви НБУ про те, що особливе становище жодним чином не зачепить фінансовий сектор, ні спроби заспокоїти українців з боку влади не спрацювали. Різкий стрибок попиту призвів до підвищення вартості долара.

Щоправда, зараз варто врахувати, що вплинути на ситуацію можуть лише негативні заяви з боку чиновників МВФ. А до них ще треба дожити. "Ревізори" приїдуть лише 21 травня і працюватимуть два тижні. За цей час відбудуться зустрічі та обговорення виконання старої і, можливо, нової програми співпраці. І до того часу, поки місія закінчить свою роботу, найчастіше про результати не говорять.

Практично до кінця травня, зазначає аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб, вартість долара коливатиметься в межах 26,2-26,4 грн/$. "Різноспрямована зміна курсів за тиждень на різних сегментах валютного ринку свідчить про тимчасову стабілізацію долара поблизу поточних рівнів. Якщо говорити про міжбанк, то там долар стійко знижувався аж до понеділка, а з вівторка перейшов до зростання", — нагадав аналітик.

У травні на ситуацію на валютному ринку традиційно впливає два основних фактори: експортні виторги і випуск ОВДП. Міністерство фінансів вже давно дозволило іноземцям вкладати свої гроші в українські державні цінні папери. Причому прибутковість за ними значно вища, ніж у середньому на світовому ринку. Якщо папери у гривні, то іноземцям доводиться продавати долари і купувати нацвалюту. А це дозволяє збільшити пропозицію на ринку і стимулює зниження американської валюти.

Але тут є і зворотний бік, упевнений аналітик Володимир Мазуренко. "Висока прибутковість приваблює покупців, але при цьому, коли настане період повернення коштів, нам доведеться віддавати гроші за надзвичайно високою ставкою. Та й, упевнений, що така ситуація заважає розвиватися банківському сектору. Самі посудіть, якщо в банки ви можете покласти кошти під 15%, то зовсім нещодавно ОВДП можна було і під 17,6%", — розповідає Мазуренко.

Однак на цей місяць аналітик озвучує більш позитивний прогноз — 26,1 грн/$, зазначає експерт. Позитивну оцінку курсу висловив і аналітик Максим Пархоменко. "Гривня має всі шанси для подальшого зниження до позначок у 26 грн/$. Але далі виникають певні ризики... Загалом до кінця місяця на тлі позитивних поточних тенденцій гривня має вагомі шанси дійти до 26 грн/$, але далі зміцнитися буде складно", — прогнозує Максим Пархоменко.

Чого чекати від курсу влітку

Тенденція на зміцнення курсу долара у червні продовжиться, передбачає фінансовий аналітик Володимир Мазуренко. Є два сценарії розвитку ситуації. Перший — негативний. В такому випадку вартість долара повернеться до позначки близько 27 грн/$. "У разі негативних новин з боку МВФ представники якого збираються відвідати країну найближчим часом, якщо зовнішні ринки під впливом торговельних воєн демонструватимуть зниження, думаю, будуть труднощі і у гривні", — передбачає Мазуренко.

У зворотному випадку, за словами аналітика, курс долара у червні може опуститися до 25,9 грн/$, встановивши рекордну за 11 місяців позначку. Однак пізніше почнеться плавна девальвація. Вже до кінця літа, впевнений аналітик, долар продаватиметься по 27 грн/$.

При цьому у грудні американська валюта продаватиметься вже по 30,42 грн/$, йдеться в консенсус-прогнозі МЕРТ. Так, у 2020 році середній курс складе 30,9 грн/$ (у грудні — 32 грн/$), у 2021-му долар може подорожчати до 31,65 грн/$ (33,8 грн/$ в кінці періоду).

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...