Хіти тижня. "Йдіть до суду, якщо хочете більше": ПФУ занижує виплати одній категорії пенсіонерів

Юристи впевнені, що справа не у правовій безграмотності працівників Пенсійного фонду, які не знають, як правильно виконувати чинне законодавство, а в бажанні ПФ при першій-ліпшій можливості поменше заплатити пенсіонерам.

Пенсійний фонд в масовому порядку зменшує пенсійні виплати військовослужбовцям. Зокрема, закон «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», який набув чинності на початку 2018 року, став застосовуватися не тільки до нових пенсіонерів, а й до тих, хто пішов у відставку до 2018 року. Про це пише «Країна», передають Патріоти України.

Видання уточнює, що фактично, пенсійна виплата скорочується з 83% грошового забезпечення до 70%. Це підтверджується фактами справи № 240/5401/18, яка в цьому місяці розглядалася у Великій палаті Верховного суду (ВП-ВС). Юристи впевнені, що справа не у правовій безграмотності працівників Пенсійного фонду, які не знають, як правильно виконувати чинне законодавство, а в бажанні ПФ при першій-ліпшій можливості поменше заплатити пенсіонерам.
«У нашу компанію часто звертаються за допомогою колишні працівники МВС, які також скаржаться на Пенсійний фонд. Він робить все, щоб недорахувати людям пенсію, часто порушуючи національне законодавство. За таким же принципом в ПФ діють і тоді, коли сплачуються збори з різних операцій: у нас був випадок, коли ми сперечалися про сплату збору з купівлі нерухомості. По всьому видно, що Пенсійний фонд працює за принципом: більше зібрати коштів і менше їх витратити. Там знають, що порушують закони, і відкрито говорять - "йдіть до суду, за його рішенням заплатимо". А це додаткові витрати і 3-6 місяців часу», - говорить адвокат, керуючий партнер однієї з юридичних фірм Михайло Можаєв.

Щоб отримати законні виплати, пенсіонери змушені судитися з Пенсійним фондом, і вигравати такі позови. Так сталося і в вищезгаданій справі (№ 240/5401/18) - Верховний суд зобов'язав регіональний (Житомирський) підрозділ ПФ правильно перерахувати пенсію військовослужбовцю. У розмірі 83%, а не 70% грошового забезпечення.

«Дії Пенсійного фонду були визнані протиправними, і його зобов'язали перерахувати виплату. Що дуже важливо: дану справу було визнано зразковою. Тобто органи ПФ і суди нижчих інстанцій зобов'язали в аналогічних випадках стати на сторону людей і правильно перераховувати розмір пенсії. В теорії подібні суперечки повинні вирішуватися на користь пенсіонерів ще на рівні Пенсійного фонду. ...Єдина хороша новина - після вищезгаданого рішення ВП-ВС, суди повинні приймати рішення на їхню користь», - запевнив старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравець.
Юристи вважають, що працівники Пенсійного фонду почнуть виконувати вимоги судів тільки в одному випадку. Зокрема, Кравець вважає, що необхідно серйозно посилити персональну відповідальність - відповідальність не ПФ в цілому, а його працівників, з тим, щоб вони виплачували судові неустойки за програні справи.
«А ще краще - щоб одночасно притягувалися до кримінальної відповідальності. Тільки це може змусити виконувати чинне законодавство, і припинити свавілля. Боюся, інакше проблему не вирішити. Пенсіонерам продовжать занижувати виплати в порушення законів і підзаконних актів», - пропонує юрист.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...