Хіти тижня. "Кінець епохи бідності" скасовується? ​У січні держбюджет недоотримав 17 млрд грн. Далі буде гірше, не вистачатиме навіть на "захищені" видатки, - ЗМІ

Державний бюджет в січні 2020 року недоотримав близько 17 млрд грн, про що говорять дані Держказначейства, якими володіє видання ZN.UA, зазначають Патріоти України. Сума була б більше на мільярди, але НАК Нафтогаз «виручив» країну, в останній момент заплативши «наперед» податок на прибуток.

Як пише видання, основні статті, за якими провалюється виконання бюджетних планів - податкові та митні надходження. Податкова за січень «недозібраних» близько 7 млрд грн. Митниця - близько 9 млрд грн. При цьому, при плані в 26 млрд грн митних платежів, зібрати вдалося лише 17 мільярдів.
За інформацією ZN.UA з посиланням на прогноз казначейства, в лютому ситуація з податковими надходженнями трохи виправиться: план не буде виконаний, але «мінус» складе лише 3,8 млрд грн. А ось покращень на митниці Казначейство в лютому не чекає - «мінус» за другий місяць складе 9,6 млрд грн. Тобто за очікуваннями скарбників, пише видання, до кінця лютого недобір тільки по податкових і митних платежів складе 28,5 млрд грн.
Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) на 31.01.2020 дуже скромний - 7,7 млрд грн. По суті, низький залишок коштів на ЄКР говорить про неможливість покрити касові розриви і профінансувати вчасно «захищені» видатки Держбюджету.
ZN.UA стверджує, що в минулому році, який не був кращим фінансовим роком України, залишок коштів не ЄКР не опускався нижче 8 млрд, а в середньому коливався в районі 33,5 млрд. Залишок непогашених позик на ЄКР (грошей, які там позичили, але до сих пір не повернули) становить 55 млрд грн. Більша частина цього боргу, понад 49 млрд грн, сформована ще в минулому році, коли держфінанси вже мали проблеми. Ці гроші повинні повернутися, але можливо, як пише видання, це лише за умови, що в цьому році з державними фінансами не буде таких проблем, як в минулому.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...