Хіти тижня. Коломойський, Суркіси і Ко отримають десятки мільярдів? 15 червня ВС може завдати страшного удару по "ПриватБанку", а Зеленському - головний біль з МВФ та іншими кредиторами

15 червня Верховний суд може винести рішення на користь Суркіса та Ігоря Коломойського по справі “Приватбанку“. Про це пише британський економіст Тімоті Еш у внутрішній розсилці, зазначають Патріоти України.

Мова йде про позов у справі про визнання недійсними договорів обміну депозитів Суркісів обсягом 1 млрд грн на акції додаткової емісії “ПриватБанку” під час націоналізації. Рішення суду в понеділок стане вирішальним для вкладів на більш ніж 30 млрд гривень.

Еш зазначив, що багато адвокатів упевнені, що суд винесе рішення проти “ПриватБанку”, внаслідок чого Україна і держбанк будуть зобов’язані виплатити Коломойському близько 1 млрд доларів. На думку британського економіста, рішення на користь Суркіса і Коломойського погіршить становище України перед МВФ та іншими іноземними кредиторами.

За словами Еша, в такому випадку, адміністрацію президента Володимира Зеленського і МВФ чекає піар-катастрофа. Сума збитків держави від “ПриватБанку” зросте з 5,5 млрд доларів до 6,5.

«По суті, весь stand-by agreement МВФ буде з’їдений збитками “ПриватБанку” і виплатою половини боргу за останнім кредитом МВФ на суму $2 млрд», — уточнив Еш.

Він заявив, що гроші, виділені МВФ, перейдуть Коломойському і Суркісу, тобто “з однієї кишені в іншу”, через що МВФ може зіткнутися з питаннями, чому меморандум з Україною був підписаний без достатніх гарантій. Еш додав, що оптимізм ринку щодо України пов’язаний з очікуваннями дотримання Україною умов меморандуму з МВФ.

Нагадаємо, члени правління “ПриватБанку” отримали від прокуратури Києва повістки на допит у справі про депозити братів Суркісів.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...