Хіти тижня. Курс долара сягне дна: Аналітики заінтригували прогнозом

В Україні курс долара продовжує знижуватися, незважаючи на традиційний період осінньої девальвації. Попит на валюту падає, а на гривню навпаки – зростає. Аналітики припускають, що тиск може зрости через відсутність новин від МВФ, проте загалом тенденція залишається позитивною, передають Патріоти України.

Стабільний долар і залежність від новин

Курс валют в Україні залежить від попиту і пропозиції. Чим більше купують американської валюти, тим дорожче вона коштує. Піковий період, коли "Нафтогаз" готувався до опалювального сезону й імпортував блакитне паливо, закінчився. Але навіть у "найгірші" тижні гривня трималася в коридорі з максимальною позначкою у 25 грн/$.

"Гривні несуттєво припала, і зранку у п'ятницю вона торгується на рівні 24,18 гривні за долар. Це відбувається на тлі повідомлень про те, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України запустило передачу 339 держпідприємств Фонду держмайна України для проведення приватизації", – розповідає керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Ймовірно, припускає Шевчишин, стабільна динаміка гривні спостерігатиметься і надалі, і українська валюта продовжить рух у діапазоні 24,15-24,25 гривні за долар.

Аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко додає: курс на ринку за останній тиждень демонструє вкрай сильне зниження. Така динаміка сформована за рахунок зниження попиту на долар, який раніше формувався "Нафтогазом" у зимовий період. Водночас попит на гривню залишається високим і дозволяє їй зростати в ціні щодо долара.

"Таким чином за минулий тиждень курс гривні зміг покращити свої позиції щодо долара на 35 копійок або до 24.15, у парі з євро гривня залишилася на поточних позначках. Зростання євро на міжнародних ринках дозволило йому закрити тиждень на нульових позначках", – прогнозує експерт.

Фінансовий експерт Володимир Мазуренко впевнений, що негативний ефект можуть принести новини від МВФ. Мовляв, місія нібито поїхала без результатів. У ЗМІ озвучили причини: там невдоволені, що ринок землі хочуть запустити з обмеженням для іноземців, а гарантій, що ПриватБанк не повернеться Ігорю Коломойському, досі немає.

"Офіційне повідомлення про те, що переговори успішно тривають, можуть дозволити згладити можливий негативний ефект. Загалом же у гривні є всі шанси пробити позначку у 24 грн/$", – додає Мазуренко.

Чого хочуть МВФ

"Ми провели конструктивні переговори. Місія оцінила істотний прогрес, досягнутий за останні кілька місяців... Ми продовжуємо роботу над новою програмою у тісній співпраці", – процитували прем'єра Олексія Гончарука у пресслужбі Кабміну.

Як повідомляють джерела, кредиторів найперше цікавлять: запуск ринку землі в тій моделі, коли місцеві латифундисти не зможуть скупити задешево левову частку землі, НБУ має бути незалежним, а у державних банків повинні бути незалежні наглядові ради.

Серед тих нововведень, які залишаються на слуху – ситуація навколо ПриватБанку. МВФ хоче внести зміни до закону так, щоб повернути банк колишнім власникам і відновити роботу ліквідованих установ було неможливо.

Традиційне питання – ринкові ціни на газ. Вже з 1 січня 2020 року уряд не повинен вручну встановлювати тарифи. Мовляв, ціни має встановлювати ринок, а не чиновник. З огляду на досить сприятливу ситуацію на зовнішніх ринках, цілком можливо, що виконання цієї умови не вдарить по гаманцях українців.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...