Хіти тижня. Львів не гумовий: Як загроза вторгнення вплинула на ринок нерухомості у "столиці" Західної України

Львівські ріелтори розповіли про ситуацію на ринку нерухомості міста і до чого тут армія РФ Узв’язку з анонсованим 16 лютого можливим нападом РФ на Україну США, Канада та Австралія перенесли свої посольства до Львова і рекомендували своїм громадянам залишити території України. Багато українців, переживаючи через вторгнення, також вирішили убезпечити себе і на якийсь час (а деякі й назавжди) перебратися на захід країни. Як все це позначилося на вартості житла у Львові, розбирався " Телеграф", передають Патріоти України.

Ціна поки що не зросла

Як повідомили в Асоціації ріелторів України, як і по всій країні у Львові минулого року ціни на квартири зростали, що особливо помітно було влітку. Так, якщо у серпні середня ціна 1 "квадрата" у місті становила 1074 долари, у серпні вона зросла до 1080, а до жовтня – до 1107 доларів.

Взимку, як і загалом по Україні, ціни на житло у "західній" столиці країни "заморозилися", і, судячи з даних порталу нерухомості dom.ria.com, знову почали зростати. Станом на 13 лютого середня ціна 1 "квадрату" у місті становить 35 528 гривень або 1123 долари.

За даними сайту, найдорожче житло у Львові коштує у Галицькому районі міста – від 45 253 гривень за "квадрат" при купівлі 1-кімнатної квартири, 42 329 гривень при купівлі 2-кімнатної квартири та 38 594 гривні при купівлі 3-кімнатного житла. Висока ціна пояснюється місцем розташування – у самому центрі міста.

Переїхати чи пересидіти – у Львові зріс попит на житло

Як повідомили "Телеграфу" у львівському агентстві нерухомості " Рентком ", приблизно з кінця грудня їм все частіше стали дзвонити люди, які цікавилися нерухомістю у Львові, а приблизно 3 тижні тому почалося різке зростання кількості клієнтів.

Також у "Рентком" наголосили, що поки особливого зростання цін на купівлю та оренду житла у Львові немає, але якщо ажіотаж триватиме ще кілька тижнів, ціни у місті вже почнуть зростати вгору.

У компанії з нерухомості " Happy Home " заявили, що до них також все частіше стали звертатися клієнти з приводу короткострокової оренди житла в місті на термін від 2 тижнів до 3 місяців. Більше того, звертаються навіть заводи, які бажають на 1-2 місяці вивезти техніку та обладнання.

"Зростання попиту ми спостерігаємо приблизно з кінця січня, а взагалі все більше жителів східних регіонів почали переїжджати в місто ось уже більше року. Поки що в основному попит виріс головним чином на оренду терміном до 3 місяців, як зізнаються самі клієнти — "пересидіти". Поки що. на цінах це особливо не позначилося, але якщо попит з боку клієнтів зросте, ціни, звичайно, піднімуться", — підкреслив "Телеграфу" менеджер по роботі з клієнтами "Happy Home" Денис Щербан.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...