Хіти тижня. Москва "реве білугою", або "Успех очередной многоходовочки": Ціни на російську нафту звалились набагато нижче вартості видобутку, інвестори втікають з РФ

У Путіна дані про собівартість видобутку "чорного золота" не афішують, однак за разрахунками фахівців середня вартість вже давно перевалила $20 за барель і продовжує зростати рік до року. При цьому держбюджет-2020 зверстаний з розрахунку $42 за "бочку"

Ціни на нафту продовжують стрімке занурення, яких світовий ринок не бачив майже 20 років. На торгах в п'ятницю котирування сорту Brent оновили мінімуми з 2003 року - травневі ф'ючерси на північноморський сорт падали до позначки 24,21 долара за барель, втрачаючи в моменті більше 7%, зазначають Патріоти України.

Ф'ючерси на WTI в Нью-Йорку впали на 5,3% - до 21,41 долара за барель, трохи не дотягнувши до антирекорду тижневої давності (19,46 долара 20 березня).

Ситуація на ринку фізичної нафти, тим часом, ще гірше, ніж на ф'ючерсному. Ціна російського сорту Urals в Європі впала нижче 18 доларів за барель. У порту Ротердамі, за даними Reuters, котирування опускалися до 17,7 долара - рівня кінця 1980х, середини 1990х і початку 2000х.

Ціна важкої канадської нафти обвалилася до історичного мінімуму: з 32 долари за барель у лютому сорт Western Canadian Select в п'ятницю продається по 6,45 долара за бочку.

Нігерія, найбільший виробник нафти в Африці, продає свою марку Qua Iboe зі знижкою в 3,1 долара до Brent - максимальної щонайменше за два десятки років. Колумбійська нафту Vasconia коштує на 7,75 долара дешевше Brent вперше за чотири з половиною роки.

Венесуела пропонує нафту за ціною нижче 5 доларів за барель, і не може знайти покупців, оскільки ринок побоюється сакнцій.

"Фізичний ринок переживає важкі часи, і далі буде тільки гірше, - сказав Bloomberg Торбйорн Торнквіст, співзасновник трейдера Gunvor Group. - Через пару тижнів ми в повній мірі відчуємо наслідки надмірної пропозиції".

За підсумками півріччя надлишок нафти в світі досягне 1,8 мільярда барелів, і всі сховища будуть заповнені вщерть, оцінює IHS Markit.

"Виробництво доведеться скорочувати або зупиняти. Питання лише в тому, де і на скільки", - говорить глава досліджень ринку нафти IHS Markit Джим Буркхард.

Надії на те, що Росія і Саудівська Аравія "склеять розбиту чашку" угоди ОПЕК + тануть з кожним днем. Міністерство енергетики королівства не обговорювало з російськими колегами питання про відновлення спільних дій на ринку нафти, повідомив ТАСС представник відомства.

На тлі обвалу нафти російський "ринок на ногах не встояв, і попереду тонкий лід", констатує старший аналітик ІАЦ "Альпарі" Анна Бодрова.

До 20.24 мск курс долара з розрахунком завтра виріс на 1,63 рубля (2,19%), до 79,1625 рубля. Євро подорожчав на 2,17 рубля, до 87,6350 рубля.

Іноземні інвестори продовжують евакуацію з російського ринку: після рекордних 1,4 млрд доларів на минулому тижні нерезиденти забрали ще 860 млн доларів за понеділок- четвер.

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...