Хіти тижня. Нафтогаз "накручує" націнку в 600%: Експерт розповів, скільки повинен коштувати газ в Україні

Україна купує російський газ у Європи, проте націнка на паливо могла б бути меншою, в результаті чого вдалося б знизити ціну на газ в країні. Газ з Росії домінує на ринку, але Нафтогаз не може його купувати, оскільки Москва, ймовірно, висуватиме політичні вимоги щодо Криму і Донбасу. Українці повинні отримувати газ за меншою ціною, ніж зараз, адже собівартість українського палива, скоріш за все, значно нижче, у той час, коли націнка Нафтогазу може становити й зовсім 600%. Про це заявив політичний і економічний експерт Тарас Загородній, передають Патріоти України.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що держава купує призначений для транзиту російський газ, але через фірми-"прокладки" Європи. Націнка становить близько 50 доларів. Можна було б платити менше шляхом укладення тривалих договорів з європейськими трейдерами. У такому випадку можна було б знизити ціни на газ в країні.

"Ми насправді купуємо російський газ, реверс у нас віртуальний, що називається. Це ж труба, вона не може одночасно і закачувати з Європи, і транзитувати. Ми купуємо той газ, який йде транзитом, тільки через "прокладки" Європи з націнкою приблизно в 50 доларів на тисячу кубометрів. Чому така ціна - це теж велике питання до "Нафтогазу" і "Трансгазу", тому що можна було укладати довгострокові контракти з європейськими трейдерами за обсягом, а це оптові закупівлі і можна було знизити ціну на газ", - зазначив Загородній.

За його словами, російського газу найбільше у Європі, проте Україна не може купувати це паливо, тому що Росія відразу ж перейде до політичних вимог у вигляді будь-яких поступок щодо Криму або Донбасу. Крім того, це вже й не доцільно.

"Друге - російський газ є домінуючим. Росія, звичайно, хитрувато каже, мовляв, давайте вести перемовини. Але, по-перше, будуть політичні вимоги, це вже зараз зрозуміло. І щодо Донбасу, і щодо Криму, і щодо чого завгодно. Потім, а які обсяги? Нам Росія даватиме приблизно 20 млрд на рік, і ми доплачуватимемо де-факто за це", - вважає Загородній.

Експерт акцентував увагу на тому, що газ в Україні має бути дешевшим. Згідно з його заявою, керівництво Нафтогазу явно вводило українців в оману, коли на тлі провалу видобутку українського газу казало про підвищення цін, яке, мовляв, допоможе компанії залучити гроші. Колишній виконавчий директор компанії зізнався, що собівартість українського газу низька, і це свідчить про націнку з боку Нафтогазу приблизно в 600%.

"Ми бачимо, що керівництво "Нафтогазу" нам прибріхувало, м'яко кажучи. По-перше, вони провалили видобуток газу українського виробництва, програма відверто провалена. При тому, що вони розповідали, що давайте піднімемо ціни на газ, і тоді у нас будуть інвестиції. Нещодавно колишній німецький виконавчий директор "Нафтогазу" визнав, що собівартість українського газу — приблизно 1-1,5 гривні за 1 кубометр. Націнка 600%. А ще скаржаться, що не можуть продавати за 20", - розповів Загородній.

Також він додав, що у такій ситуації варто було б провести перевірку, щоб з'ясувати, чому українці змушені купувати газ за завищеною ціною.

"Це свідчить про те, що потрібно проводити аудит, щоб розібратися, чому українцям продають газ за такою ціною. Якщо взяти навіть середню ціну імпорту та українського газу, то середня ціна може бути десь 4-4, 5 тис. за тисячу кубометрів. За такими цінами, до речі, Німеччина отримує газ за прямим контрактом з Російською Федерацією, і те, що у Європі піднімаються ціни, — їм в принципі все одно", - підкреслив Тарас Загородній.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...