Хіти тижня. Наймачі вже рвуть на собі волосся і скаржаться на німців: Все менше українців виїжджатиме на заробітки до Польщі, - прогноз

Потенціал економічної імміграції з України, схоже, вичерпує себе.

У 2020 році, вперше від початку імміграційного буму, до Польщі приїде і законно працевлаштується менше громадян України, ніж попереднього року. Про це йдеться у публікації польського видання Dziennik Gazeta Prawna, передають Патріоти України.

Такі прогнози висловлюють експерти Польсько-української господарчої палати та агентства з працевлаштування Foreign Personnel Service. Свою оцінку вони підкріплюють результатами опитування, проведеного українським порталом OLX Робота.

З нього випливає, що 20% українців, які до тепер виїжджали на заробітки за кордон, не мають наміру це робити. Цю тенденцію посилюють також оптимістичні офіційні дані щодо економіки України: нині вона зростає у понад 4-відсотковому темпі з понад 10-відсотковим збільшенням зарплат та багатьма інвестиціями у великих містах.

"2020 рік стане проривом з точки зору міграційних тенденцій українців. Прогнозується, що вперше за кілька років їх чистий коефіцієнт міграції може бути позитивним, а це означає, що менше людей покинуть Україну, ніж повернуться в неї", - коментує Павло Кулага, експерт Польсько-української господарчої палати.

Видання зазначає, що сповільнення економічної міграції з України є поганою звісткою для польських роботодавців, особливо у будівництві, промисловості, логістиці та торгівлі. На ці галузі припадає 64% вакансій, які пропонують польські підприємці.

При цьому, зазначається у публікації, важливішим за те, скільки українців приїде до Польщі, є те, як довго вони залишатимуться на ринку. За даними Міністерства сім’ї, праці та соціальної політики Польщі, зростає кількість постійних дозволів на роботу. А це означає, що імміграція перетворюється з короткострокової на довгострокову.

"Потенціал економічної імміграції з України, схоже, вичерпує себе. Якщо польсько-українська господарча палата і агентство з працевлаштування Foreign Personnel Service праві, в наступному році в Польщу приїде менше українців, ніж в 2019 році. За оцінками палати, кількість декларацій роботодавців про найм українських працівників може навіть впасти більш ніж на 10%", - йдеться у публікації.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...