Хіти тижня. Науковці б'ють на сполох: Поглиблення Прип'яті, заради створення проекту E40, загрожує життю 8 000 000 українців, - The Guardian

Амбітний проект поновити водний шлях між Балтикою та Чорним морем, котрий просуває Брюссель та Варшава, може обернутись екологічною катастрофою для України

Чорнобильський заповідник

Поглиблення річки Прип'ять, яка протікає повз Чорнобильський ядерний реактор, здатне призвести до радіоактивного забруднення питної води для 8 мільйонів людей в Україні.

Вчені та екологи попереджають про серйозну небезпеку через роботи по відновленню водного шляху між Балтійським і Чорним морями. Про це пише британська The Guardian, зазначають Патріоти України.

Наголошується, що днопоглиблювальні роботи на річці Прип'ять почалися в липні і є частиною міжнародного проекту по створенню водного шляху E40 протяжністю 2000 км, що проходить через Польщу, Білорусь та Україну.

Річка вже була вирита щонайменше в семи різних місцях, п'ять з яких знаходяться в межах 10 миль від чорнобильського реактора.

Це суперечить рекомендаціям Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), згідно з яким чорнобильська зона відчуження повинна залишатися незайманою через ядерне забруднення внаслідок катастрофи 26 квітня 1986 року.

Вчені кажуть, що через роботи на Прип'яті, в зоні відчуження на поверхню можуть піднятися радіонукліди, які забруднять питну воду на Поліссі.

Тендер на проведення днопоглиблювальних робіт з поглиблення та очищення дна Прип'яті виграла українська компанія "Собі". Як вказується в публікації на їх Facebook-сторінці, робота почалася в липні.

Роботи з днопоглиблення річки Прип'ять (фото: facebook.com/tovsobi)

Представник компанії "Собі" Дмитро Надєєв розповів, що компанія замовила дослідження за радіації та взяла проби ґрунту.

"Аналіз показав, що роботи можна проводити безпечно, але всіх робочих забезпечили засобами індивідуального захисту і дозиметрами", - заявив він і додав, що вчені щодня беруть проби води нижче за течією від місця проведення робіт.

Все на проект Е-40 було виділено урядом 12 мільйонів гривень. За планами, водний шлях простягнеться від Гданська у Польщі, через південь Білорусі до Херсону і стане найдовшим у Європі - у 25 разів довше за Панамський канал.

Перед його початком міністерства, компанії та Євросоюз замовили техніко-економічне обґрунтування проекту.

Разом з тим ряд неурядових організацій виступили з попередженнями, що уряд порушує закон, не провівши оцінку впливу на навколишнє середовище, як того вимагає українське законодавство.

На думку природоохоронних організацій, техніко-економічне обґрунтування E-40, проведене в 2015 році Морським інститутом у Гданську, не оцінили належним чином наслідки радіоактивного забруднення, яке може виникнути через роботи з поглиблення дна в зоні відчуження.

Як пише The Guardian, Мінінфраструктури України, яке займається проектом Е-40, не відповіло на питання видання.

У французькій неурядовій організації "Асоціація контролю за радіоактивністю на заході" (Асго) нагадали, що МАГАТЕ рекомендувало залишити забруднений осад у Київському водосховищі у спокої, щоб запобігти ураження населення, яке проживає нижче за течією.

"У цьому контексті, споруди Е-40 не є доцільним", - заявили в Acro.

"Те, що вони хочуть побудувати шлюз і пускати кораблі дуже близько до чорнобильського реактора, - для мене це неймовірно. Це найбільш забруднена частина зони відчуження", - зазначив глава Acro, ядерний фізик Давид Бойл.

Роботи з днопоглиблення річки Прип'ять (фото: facebook.com/tovsobi)

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...