Хіти тижня. Не ті "рогаті": Кличко відповів на трамвайний "наїзд" Зеленського

Мер Києва вважає, що краще розуміється на потребах міського транспорту столиці, ніж новий голова держави, і старанно пояснює останньому реалії

Міський голова Києва Віталій Кличко розповів, що під час телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським пояснив принципи відбору постачальників трамваїв для міста, зазначають Патріоти України.

Напередодні президент України закликав мера Києва розрахуватися за трамваї з підприємством «Південний машинобудівний завод», і пожурив за непатріотизм при витрачанні величезних коштів та транспортну інфраструктуру найбільшого мегаполіса країни.

Зокрема, спілкуючись із працівниками підприємства, Зеленський отримав скаргу, що міська влада Києва не розрахувалися за поставлені місту трамваї. Володимир Зеленський відразу зателефонував меру столиці Віталія Кличка.

«Вони виконали замовлення, а грошей люди не отримали. До мене звертаються як до Президента, я дзвоню вам», – сказав він.

Також Зеленський висловив обурення кваліфікаційною умовою в оголошеному Києвом тендері на придбання трамваїв, через що “Південмаш”, за словами глави держави, не може брати участь у ньому.

«Але головне питання не в цій заборгованості, хоча я прошу вас її оплатити, а в тому, що вони хотіли брати участь у тендері, але його кваліфікаційні умови прописали таким чином, що український виробник не може брати в ньому участь. Тобто умови прописані під поставки з-за кордону. Якщо можна, розберіться з питанням фінансів. А про те, як використовувати нашого вітчизняного виробника, який для нас в пріоритеті, ми з вами поспілкуємося окремо», – підкреслив Зеленський.

На такий закид Зеленського Кличко відповів, що місто купує і українські трамваї і, коли закуповує новий транспорт, керується співвідношенням ціна-якість.

“Ми придбали для Києва і польські трамваї всесвітньо відомої компанії PESA, і українські – Львівського заводу “Електрон” і “Татра-Південь” (Дніпро)”, – сказав Кличко.

За його словами, всі 47 польських трамваїв – сучасні, 4-го покоління, з кондиціонерами, камерами відеоспостереження і WI-FI – курсують на лінії швидкісного трамвая.

“До вітчизняних ж, на жаль, є питання. З 10-ти львівських трамваїв половину постійно ремонтуємо”, – додав він.

Щодо слів президента – заплатити за трамваї виробнику з Дніпра – мер зазначив наступне:

“У “Татра-Юг” ми купили поки один трамвай і внесли за нього передоплату 10 млн гривень. Залишок, і підприємство про це знає, заплатимо після коригування міського бюджету, яка повинна відбутися на наступній сесії Київради”.

За словами Кличка, “Татра-Південь” виграла тендер на поставку ще 10 трамваїв, які курсуватимуть на Троєщині.

“На них теж треба виділити кошти рішенням Київради при коригуванні бюджету”, – зазначив Кличко.

Мер додав, що ключовою вимогою тендерів на закупівлю трамваїв є низька підлога.

“Це вимога сучасних норм – зручність для людей з інвалідністю. А ще два роки тому “Татра-Південь” таких трамваїв запропонувати не могла”, – сказав він.


Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...

"Поступово повертаємося...":У НБУ прокоментували стрибок курсу долара до 40 гривень

четвер, 25 квітень 2024, 18:39

Зростання курсу долара до гривні останнім часом викликано ринковими факторами, які не несуть загрози для стабільності ринку. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube, передають...