Хіти тижня. Не тільки за квадратні метри: "Слуги народу" анонсували зміни у оподаткуванні житла українців

Як зазвичай, у будь-якому покращенні з податками в умовах кризи слід опасатися їх збільшення на користь держави.

Податок на нерухомість, суми якого відрізняються в різних регіонах України, не повинен розраховуватися виходячи з метражу житла. Таку думку в інтерв’ю висловив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, повідомляють Патріоти України.

“Якщо говорити про податок на нерухомість, то моя думка – не можна обкладати податком нерухомість виходячи з її метражу. Якщо ми звернемося до історії, то у нас був димовий збір, був податок на вікна. І ось зараз у нас є податок на метри. Це абсолютно не відповідає економічній вартості об’єкта і не відповідає практиці розвинених країн. Тому тут однозначно – точно так само, як в податку на землю, – ми повинні виходити з грошової оцінки, з економічної вартості об’єкта. І в цьому сенсі я прихильник того, щоб абсолютно змінити концепцію оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельних ділянок”, – пояснив Гетманцев.

За його словами, у Верховній Раді вже готують законопроект, який змінить спосіб розрахунку податку. “Це не буде з наступного року, можливо, втім, ми цим займаємося. Це не вечір сьогоднішнього дня, але це вже завтрашній день. А поки продовжуємо платити за метри”, – сказав Гетманцев.

Податок на нерухомість доведеться заплатити тим, чия нерухомість перевищує такі норми: для квартир – 60 кв. м; для житлового будинку – 120 кв. м. Якщо у власності і квартира, і будинок, то їх сукупна площа не повинна бути більше 180 кв. м. Наприклад, власнику будинку на 110 кв. м. і квартири на 65 кв. м податок платити не доведеться. А за дуже велику нерухомість доведеться доплатити 25 тис. грн. – це стосується квартир площею понад 300 кв. м і будинків понад 600 кв. м.

Скільки доведеться заплатити за нерухомість. У Києві за кожен “зайвий” квадрат доведеться заплатити 70,84 грн, а в Одесі – всього лише 4,24 грн.

Максимальна ставка податку на нерухомість становить 1,5% від мінімальної заробітної плати за кожен метр площі вище норми. З 1 січня мінімальна зарплата в Україні становить 4 723 грн. Таким чином, максимальна ставка податку на нерухомість складе 70,84 грн за кв.м.

Однак Податковий кодекс дозволяє місцевій владі встановлювати свої ставки податку і норму площі. Наприклад, в Харкові ставку податку знизили до 1% (47,23 грн / кв. м), а неоподатковувану площу квартири збільшили до 85 кв.м. В Одесі фізособам і зовсім зменшили ставку на житлову нерухомість до 0,1% (4,72 кв. м), а на нежитлову – 1% (47,2 грн/кв. м). У Львові ставка для квартир – 0,5% (23,61 грн/кв. м), для будинків – 1% (47,23 грн/кв. м). А ось в Києві і Дніпрі максимальну ставку податку залишили на рівні 1,5% (70,84 грн/кв. м).

Джерело: finance.ua

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...