Хіти тижня. Остаточний обвал: Аналітики розповіли, що буде із доларом наступного тижня

Гривню підтримує великий урожай і експорт зернових, інвестиції іноземців в ОВДП і великі суми переказів коштів українських трудових мігрантів.

В Україні курс долара в найближчий тиждень остаточно опуститися нижче 24 грн/$ і буде тестувати нові позначки. Головна причина – надактивний попит на облігації внутрішньої держпозики з боку іноземців. Вони вкладають свої гроші в наш борг (гроші доведеться повертати з великим відсотком) і для цього купують гривню. Про те, що буде з курсом долара найближчим часом Патріоти України пропонують розібратися у подробицях.

Що буде з гривнею: прогноз аналітиків

Курс долара продовжує знижуватися вже який тиждень поспіль. Не стануть винятком і наступні сім днів, прогнозують опитані журналістами аналітики. Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії "Укрділінг", за цей час знизилися з 23,98/24,00 до 23,87/23,90 (-0,5%/- 0,4%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень знизилися з 23,91/24,13 до 23,77/23,99 (-0,6%). При цьому спред між середньою покупкою і середньої продажем зберігся на рівні 0,9%, зазначає старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

Уже зараз курс долара в багатьох банках подолав психологічну позначку в 24 грн/$. Заступник глави НБУ Олег Чурій пояснив, що є фундаментальні чинники обумовлюють надлишкову пропозицію валюти на ринку, і при таких умовах зміцнення гривні – природний процес.

Гривню підтримує великий урожай і експорт зернових, інвестиції іноземців в ОВДП і великі суми переказів коштів українських трудових мігрантів. Правда, при цьому рада Нацбанку вважає, що правління регулятора могло б і стримувати занадто швидке зниження курсу долара. Для цього варто лише викуповувати надлишки.

Наступного тижня до інших фактором додатися традиційне зміцнення в період свят. Так, перед Різдвом нерезиденти продовжують заводити валюту в країну і купують український гривневі облігації. Це відбувається напередодні зустрічі в нормандському форматі, запланованої на 9 грудня, а також триваючих тристоронніх консультацій щодо продовження транзиту російського газу.

Керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин зазначає: хоч долар і дешевшає, але ціни не знижуються. "Зміцнення курсу, як і раніше не робить належного впливу на інфляційні тенденції і вартість імпортних товарів. А макроекономічна статистика України свідчить про наростаюче гальмування економіки", – зазначає аналітик.

Іосуб прогнозує: найбільш ймовірний курс на наступний тиждень – 23,8 грн/$. "На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 23,8 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 23,6/23,9 грн", – розповів Іосуб.

Шевчишин же вважає: ймовірно, найближчим часом гривня продовжить висхідний рух і в короткостроковій перспективі буде прагнути до позначки 23,7 гривні за долар.

Курс долара обвалили іноземці. Вони купують боргові папери

У 2018 році іноземці купили українські облігації на трохи більше 6 млрд грн. Тоді це здавалося багато. Зараз же вони дали в борг уже 106 млрд. Це абсолютний рекорд. Як це відбувається?

Наприклад, у європейського фонду є "вільні" $ 50 млн. Державні цінні папери країн ЄС даватимуть мізерну прибутковість. А ось наш Мінфін пропонує прибутковість в 14-16%.

Чому впав курс долара:

  • рекордний попит на українські боргові папери;
  • дешевий газ на європейському ринку;
  • хороший урожай в Україні;
  • переклади заробітчан;
  • відносно стабільна економічна ситуація в Україні.

Фонд купує на свої $ 50 млн гривню і відразу ж витрачає гроші на покупку облігацій внутрішнього державного боргу. Долара на ринку стає більше, тому і курс знижується.

Джерело: Обозреватель

Найбільшим постачальником запчастин для літаків в РФ стала... африканська країна

четвер, 28 березень 2024, 13:59

У 2023 році найбільшим постачальником запасних частин для літаків в Росію став Габон. Про це повідомляє видання The Moscow Times з посиланнямна митні дані РФ, передають Патріоти України. Всього за рік в Росію ввезли авіазапчастин майже на $2 млрд, з ни...

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...